Om er zeker van te zijn dat je teefje drachtig is moet ze door een dierenarts worden onderzocht.
Ongewenst of gepland: als je hond drachtig is, ga je een spannende tijd tegemoet. Maar hoe herken je de zwangerschap bij het teefje? En waar moet ik in deze periode op letten? In het volgende artikel vind je alle belangrijke informatie.
Vanaf het moment van de eerste dekking (voor zover bekend) duurt het gemiddeld 63 dagen tot aan de geboorte van de puppy’s. Maar ook 57 of tot 72 dagen zijn normaal voor de dracht van een teefje.
Vanaf wanneer kan mijn teefje zwanger worden?
Aan het begin van de loopsheid heeft het teefje de neiging mannelijke bewonderaars af te wijzen. Hoe dichterbij de eisprongen van het teefje (ze heeft er altijd meerdere), hoe meer interesse ze zal hebben in toenadering. Ze zit dan in de zogenaamde ‘oestrus’, en kan worden gedekt.
Je dierenarts kan helpen bij het bepalen van het beste moment om met een reutje af te spreken. Hiervoor wordt het teefje regelmatig gynaecologisch onderzocht. Dan word de concentratie van het hormoon progesteron in het bloed bepaald. Als de progesteronwaarde een bepaalde drempel bereikt, is het tijd om het teefje te laten dekken.
Hoe herken ik dat mijn hond drachtig is?
Of de dekking gelukt is en het teefje ook echt drachtig is, zal helaas op zijn vroegst pas na drie weken duidelijk worden. Op dat moment kan de dierenarts een bloedonderzoek uitvoeren. Als het hormoon relaxine in het bloed wordt aangetroffen, is je hond drachtig. Een negatieve test op dag 21 betekent echter niet direct dat het teefje niet drachtig is. In dat geval zal de dierenarts het bloedonderzoek een week later herhalen. Als de test na nog een week nog steeds negatief is, maar het teefje wel tekenen van zwangerschap vertoont, gaat het zeer waarschijnlijk om een schijnzwangerschap.
Een echografie van de baarmoeder maakt dan meer duidelijk. De puppy’s en hun hartslag kunnen echter pas na ongeveer vier weken betrouwbaar worden gedetecteerd in de echografie. Op dit moment kan er een schatting van het aantal pups worden gemaakt.
Dit aantal moet echter alleen worden gezien als een geschatte richtwaarde, vooral bij grote worpen. Hoe meer puppy’s het teefje draagt, des te onoverzichtelijker de situatie in de buik is.
Na ongeveer drie of vier weken kan de dierenarts de puppy’s ook al in de buik van het teefje voelen. In de achtste week zijn zelfs de hartslagen van de puppy’s vanaf de buitenkant te horen met een stethoscoop.
Verdere aanwijzingen dat je hond drachtig is
Hoe verder de dracht van het teefje vordert, hoe makkelijker het voor jou als baasje is om te herkennen of er binnenkort pups te verwachten zijn. Een van de eerste zichtbare tekenen van zwangerschap bij honden is het opzwellen en donker worden van de tepels rond de vijfde week. Tegen de zesde of zevende week zal haar buik ook groter worden en zal ze vaker moeten plassen.
De juiste voeding voor een drachtige hond
Een goede voeding heeft een doorslaggevende invloed op de gezondheid van de ongeboren puppy’s. Tot en met de vijfde week heeft het teefje genoeg aan het normale voer. Natuurlijk moet dit voer, net als bij alle honden, evenwichtig en van goede kwaliteit zijn. De samenstelling van de voedingsstoffen moet aan de individuele behoeften van de drachtige hond worden aangepast. Dit varieert afhankelijk van het ras, de grootte, leeftijd, het gewicht en de activiteitsgraad.
Vanaf de zesde week van de dracht neemt de energiebehoefte van het teefje aanzienlijk toe. Tot de geboorte moet je daarom iedere week de energieopname met 15% verhogen. Let hierbij op een hoog eiwitgehalte.
Probeer in geen geval de verhoogde energiebehoefte te compenseren met een grotere hoeveelheid voer. Zwaarlijvigheid heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van de moeder en haar puppy’s.
De meeste teefjes kunnen echter sowieso niet meer zoveel voer eten. Naarmate de puppy’s groeien wordt het volume van de maag steeds verder beperkt. Kies een voer dat in verhouding tot de hoeveelheid een hoge energiedichtheid heeft (bijv. puppyvoer) en licht verteerbaar is.
Verdeel het dagelijkse voer bovendien in drie tot vier kleine maaltijden. Dit is voor de jonge moeder draaglijker dan een grote maaltijd.
Hoe vaak moet ik tijdens de dracht naar de dierenarts?
Een optimale voorbereiding voor de bevalling omvat niet alleen aangepaste voeding en voorbereidingen in huis, maar ook regelmatige bezoekjes aan de dierenarts. Naast de verplichte inentingen tegen de belangrijkste hondenziekten kan het in sommige gevallen (wanneer veel honden samenwonen) raadzaam zijn de hond in te enten tegen het Canine herpesvirus. Dit virus veroorzaakt namelijk de zogenaamde puppy-dood. Bovendien moet het drachtige teefje rond de 40e en 55e dag worden ontwormd.
Vanaf de 50e dag is een röntgenonderzoek mogelijk om het aantal puppy’s (+/-1) vast te stellen. De skeletten van de puppy’s zijn dan goed te herkennen op de röntgenfoto. Als je het precieze aantal puppy’s weet, weet je ook goed wanneer de bevalling voorbij is.
Met zo’n röntgenonderzoek kun je je ook beter voorbereiden op eventuele complicaties tijdens de geboorte van de pups, die zich vooral voordoen bij bevallingen met weinig en grote puppy’s.
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.