{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/diarree-bij-honden","title":"Diarree bij honden","mag_id":204302,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Helaas is diarree bij honden geen uitzondering. Bijna iedere hond lijdt in de loop van zijn leven weleens aan diarree. Maar waardoor ontstaat diarree en vanaf wanneer moet je je zorgen gaan maken? In dit artikel hebben de de belangrijkste informatie voor je samengevat.
Hoe gevaarlijk diarree bij honden is hangt in principe van de oorzaak af. Een volwassen hond die bijvoorbeeld vies water uit een plas heeft gedronken, zal meestal snel genezen. Diarree moet je echter nooit onderschatten, aangezien ook ernstigere ziektes de oorzaak kunnen zijn.
Voor puppy’s kan diarree daarnaast snel alarmerend zijn. Het gebrek aan vocht en de daarmee gepaard gaande elekotrolytenverandering zijn voor jonge honden onder bepaalde omstandigheden levensgevaarlijk.
Oorzaken: hoe ontstaat diarree bij honden?
Diarree is geen op zichzelf staande ziekte, maar een symptoom dat bijzonder vaak voorkomt bij honden. De mogelijke oorzaak kan van alles zijn. Stresssituaties zoals een verhuizing of de geboorte van een baby kunnen al leiden tot buikpijn bij je hond. Abrupt overstappen van voer (bijvoorbeeld van natvoer naar droogvoer), te koud of bedorven voer en ook het eten van normale etensresten kunnen de oorzaak zijn.
Helaas zijn er ook talrijke gevaarlijkere veroorzakers van diarree bij honden. De belangrijkste zijn:
Wat ook de oorzaak is, diarree is voor je hond net zo vervelend als dat het voor mensen is. Vaak gaat het gepaard met andere symptomen zoals buikpijn en flatulentie.
Diagnose: wanneer moet ik met diarree naar de dierenarts?
Als de diarree bij een volwassen hond langer dan 48 uur duurt, er bloed bij de diarree gepaard gaat of je hond ook aan andere symptomen zoals zwakheid of koorts lijdt, moet je naar de dierenarts. Bij puppy’s moet je na zes uur al naar de dierenarts, aangezien ze niet veel reserves hebben en snel zwak worden.
Na een vragenrondje volgt dan een globaal onderzoek en daarna meestal meer onderzoeken. Een bloed- en ontlastingsonderzoek duidt dan vaak op infecties met bacteriën, virussen of parasieten. Door een ontlastingsonderzoek kan de dierenarts bovendien zien of de darmflora bij je hond nog in balans is. Als die afwijkt heet dit ook wel dysbiose.
Röntgen en echo’s tonen mogelijke vreemde voorwerpen of infecties in de darmwand of andere organen van jouw hond.
In bijzonder hardnekkige gevallen is een biopsie vereist. De dierenarts neemt bij je hond met behulp van een endoscopie een monster uit de darmwand af. Die wordt vervolgens onderzocht onder een microscoop. Zo kan de dierenarts ziektes zoals IBD vaststellen.
Behandeling: wat moet ik doen als mijn hond diarree heeft?
Zodra jouw hond voor het eerst vloeibare ontlasting heeft gehad, moet je hem uit voorzorg een dag lang niet voeren. Zo kan de darmwand kalmeren. Let erop dat jouw hond in deze tijd genoeg drinkt. Gekookt water, venkel- of kamillethee zijn hiervoor het best geschikt.
Na 24 uur kun je jouw hond kleine porties gekookte kip of rijst geven of een speciaal dieetvoer voeren. In veel gevallen neemt de diarree na twee dagen automatisch af.
Als dat niet het geval is, zal de dierenarts na diagnose een behandeling opstellen. Afhankelijk van de oorzaak, worden er verschillende maatregelen toegepast. Denk hierbij aan antiparasitica in het geval van wormen of giardia, het overstappen op een speciaal dieetvoer bij allergieën, of zelfs een operatie om vreemde voorwerpen te verwijderen.
Schrik niet als de dierenarts een katheter bij je hond plaatst. Zo wordt je hond voorzien van genoeg vocht. Deze behandeling verhelpt de oorzaak niet, maar je hond zal zich wel snel een stuk sneller beter voelen.
Opmerking: door een geschikt dieetvoer te kiezen kun je de natuurlijke lichamelijke functies van jouw huisdier ondersteunen. Let echter wel dat dieetvoer geen ziektes kan voorkomen noch genezen. Win altijd het advies van jouw dierenarts in over het juiste dieetvoer voor jouw huisdier. Op zooplus kun speciale dieetvoeding vinden.
Wat te doen als de hond diarree heeft met bloed?
Wanneer de hond diaree heeft en er bloed in de ontlasting zit, kan dat wijzen op verschillende problemen, zoals voedselintoleranties, infecties of inwendige verwondingen. Het is belangrijk om de hond tijdelijk te stoppen met voeren en direct een dierenarts te raadplegen, zodat die een grondig onderzoek kan doen, inclusief ontlastingtests en bloedonderzoek. Vervolgens dien je het behandelplan van de dierenarts te volgen.
Wat te doen als de hond diarree met slijm heeft?
Diarree met slijm wijst bijna altijd op problemen met de darmwand. Het kan hier gaan om milde maagklachten, maar ook om een ernstiger probleem. Je hond voelt zich hoogstwaarschijnlijk niet goed, dus ook in dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.
Prognose: wat is het verloop van diarree bij honden?
In de meeste gevallen is de prognose bij diarree positief. Vaak is licht verteerbaar voedsel en een paar dagen rust voldoende. Zo kan je hond bijkomen en hoeft de dierenarts niet in te grijpen.
Als je hond echter aan een ernstigere oorzaak leidt, is het een ander verhaal. Zo wordt de diarree bij een hond met de ziekte van Addison minder ernstig. De hond echter wel een levenslange behandeling van de ziekte nodig.
Preventie: kan ik diarree bij mijn hond voorkomen?
Verkeerd voer is de meest voorkomende oorzaak voor acute diarree bij honden. Let daarom op het volgende:
Geef niet te veel voer.
Voer zo weinig mogelijk koolhydraten.
Vermijdt het plots geven van ander voer.
Te vet voer is moeilijk te verteren.
Let altijd op de houdbaarheidsdatum. Bedorven voer is uit den boze!
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.