{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/darmobstructie-bij-honden","title":"Darmobstructie bij honden","mag_id":328032,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Veel honden slikken tijdens hun leven weleens een speeltje in. In het ergste geval kan dit bij de hond een darmobstructie veroorzaken. Wat dit betekent voor de gezondheid van je viervoeter, lees je in dit artikel.
Helaas komt het regelmatig voor dat honden komen te overlijden als gevolg van een te laat ontdekte darmobstructie (ileus). Doordat de darm de voedselbrij niet meer kan doorlaten, ontstaat er een ophoping in het maag-darmkanaal. Braakt je hond, dan kan dit een eerste teken zijn.
Als de inhoud die te lang in de maag heeft gezeten, gaat gisten, zet de maag uit (maagverwijding). Als de obstructie geleidelijk de omliggende bloedvaten zoals aderen afknelt, loopt je hond het risico op een levensbedreigende shock met orgaanfalen.
Symptomen: Hoe uit een darmobstructie zich bij honden?
Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een darmobstructie bij honden. Niet alle symptomen hoeven zich echter voor te doen:
Je hond oogt futloos maar tegelijkertijd onrustig.
Hij kwijlt veel, kokhalst of braakt.
Je viervoeter wil niet meer eten of heeft geen ontlasting meer.
Hij heeft diarree of verstopping.
De buik van je hond voelt gespannen aan.
Je hond reageert bij aanraking ongewoon agressief of angstig.
Bij een ileus zijn de genoemde symptomen afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst, de locatie en de oorzaak van de obstructie. Als je hond een of meerdere van de bovengenoemde symptomen vertoont, is het raadzaam om zeker hulp te zoeken bij je dierenarts.
Het is heel belangrijk dat je informatie geeft, zodat je dierenarts zo snel mogelijk de onderliggende oorzaak kan vinden en je hond kan helpen. Denk daarom al tijdens de rit naar de dierenartspraktijk na over de ontlasting en het eetgedrag van je hond.
Kan een hond met een darmobstructie nog ontlasting hebben?
Of je hond bij een darmobstructie nog ontlasting kan hebben, hangt af van de locatie van de vernauwing.
Als deze vernauwing zich in een voorste darmdoorgang bevindt (bijvoorbeeld bij de overgang van maag naar dunne darm), kan het zijn dat je hond nog enige tijd ontlasting heeft. Daarom moet je een darmobstructie bij je hond niet te snel uitsluiten en bij vermoeden altijd je dierenarts raadplegen.
Wanneer moet ik uiterlijk naar de dierenarts?
Als de ledematen van je hond koud zijn (bv. oren of poten), als hij rilt of zelfs het bewustzijn verliest, dan moeten de alarmbellen bij jou rinkelen.
Nu verkeert je hond in een levensbedreigende noodsituatie die alleen je dierenarts kan beheersen. Elke seconde telt om het leven van je geliefde huisdier te redden.
Diagnose: Hoe herkent de dierenarts een darmobstructie bij honden?
Bij aankomst bij de dierenarts bepaalt de huidige situatie het verdere verloop. Als je hond bewusteloos is of in shock verkeert, moet je dierenarts noodmaatregelen nemen. Anders kan hij beginnen met het gebruikelijke onderzoek. Hiervoor meet hij belangrijke vitale waarden, zoals de hartslag en de toestand van de slijmvliezen, tijdens het gesprek met de eigenaar.
Beeldvormende technieken zoals echografie en röntgenfoto’s met contrastmiddel helpen de dierenarts bij het vaststellen van de oorzaak van de darmobstructie bij de hond. Alle verzamelde gegevens zijn nodig om de mogelijke chirurgische ingrepen beter te kunnen plannen.
Behandeling: Hoe behandelt men een darmobstructie bij honden?
Wat er moet gebeuren bij een darmobstructie bij honden, hangt af van de oorzaak. Als je je hond met spoed naar een dierenkliniek brengt, moet de dierenarts meestal ingrijpen en operatieve maatregelen nemen. Maar ook de volgende medicijnen of conservatieve maatregelen kunnen het leed van je hond verlichten:
Verwijdering van opgehoopt voedsel met behulp van een maagsonde.
Vloeistoftoediening (inclusief elektrolyten).
Medicijnen tegen misselijkheid en braken (anti-emetica).
De locatie van de darmobstructie is natuurlijk ook bepalend voor de keuze van de behandelmethode.
Kosten: Hoe duur is een darmobstructie-operatie bij honden?
De kosten hangen af van verschillende factoren. Hoe groter je hond is, des te meer medicijnen heeft hij nodig. Ook het tijdstip waarop je viervoeter geopereerd moet worden, speelt een grote rol.
Dit komt omdat je dierenarts buiten de reguliere openingstijden een hoger tarief in rekening kan brengen volgens de tarieflijst voor dierenartsen (GOT). De betreffende oorzaak kan ook van invloed zijn op het verloop van de operatie en dus op de kosten.
Aangezien de prijs snel op kan lopen tot meer dan 1000 euro, is het raadzaam om na te denken over een hondenverzekering voor operaties. Hoe dan ook, het geld dat je investeert in de gezondheid van je viervoeter is goed besteed.
Oorzaken: Wat zijn de oorzaken van een darmobstructie bij honden?
Dierenartsen categoriseren darmobstructie (ileus) in onvolledige (subileus) of volledige obstructie. Als de vernauwing wordt veroorzaakt door een invaginatie van de darm, is de technische term intussusceptie (ook wel darminvaginatie genoemd). Een zogenaamde volvulus daarentegen is een pathologische verdraaiing van bepaalde delen van de darm.
Over het algemeen kan een darmobstructie bij honden op verschillende plaatsen in de darm optreden, waarbij dunne darmobstructies bij honden vaker voorkomen dan dikke darmobstructies. Deze aandoening treft zowel volwassen honden als puppy’s en senioren. Zelfs het hondenras heeft geen invloed op de manier waarop een hond aan een darmobstructie lijdt.
Vanwege de vele potentiële oorzaken van een darmobstructie bij honden delen specialisten deze in twee hoofdcategorieën in.
Mechanische darmobstructie
Als een mechanische obstructie de binnenste laag van de darmwand (darmlumen) vernauwt, is er sprake van een mechanische ileus. Hierdoor kan de darminhoud niet of minder goed door de darm passeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een tumor van buitenaf op de darm drukt (obstructie).
Maar ook botresten (bijvoorbeeld door het eten van veel botten) of vreemde voorwerpen (bijvoorbeeld kastanjes) kunnen de darm verstoppen (obturatie). Verder kunnen verstoppingen (bijv. darminvaginatie of darmtorsie) het gevolg zijn van een darmontsteking. Deze kunnen op hun beurt wurging en dus ileus bij je hond veroorzaken.
Organische darmobstructie
Paralytische darmafsluiting
Als de darmspieren van je hond verlamd zijn, kunnen de darmspieren, die belangrijk zijn voor de spijsvertering, de peristaltiek niet meer onderhouden. Een dergelijke verlamming van de spieren wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking van nabijgelegen organen. Voorbeelden hiervan zijn alvleesklierontsteking (pancreatitis) of buikvliesontsteking (peritonitis).
Darmverlamming komt echter ook vaak voor na een operatie. Niet te vergeten zijn stofwisselingsstoornissen en vergiftiging (bijvoorbeeld door giftige planten).
Prognose: Wat zijn de kansen op herstel?
Darmobstructie moet niet lichtzinnig worden opgevat. Als het te laat wordt ontdekt, kunnen de complicaties levensbedreigend zijn voor je hond.
Als je vermoedt dat je hond een groot vreemd voorwerp heeft opgegeten of andere tekenen van een darmobstructie, geldt de regel: je kunt beter één keer te veel naar de dierenarts gaan dan één keer te weinig.
Preventie: hoe je een darmobstructie bij je hond kunt voorkomen
Je kunt niet altijd voorkomen dat je hond een darmobstructie krijgt. Maar met een paar tips kun je het risico op ziekte toch minimaliseren. Als je hond van nature graag dingen in zijn bek stopt, moet je geen kleine voorwerpen onbeheerd laten rondslingeren.
Geef hem ook alleen speeltjes die hij waarschijnlijk niet kapot zal maken. Om te voorkomen dat je hond zichzelf vergiftigt in de tuin of binnen je vier muren, moet je ook giftige planten wegdoen.
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.