{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/blinde-hond","title":"Waar moet ik op letten bij een blinde hond?","mag_id":245592,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Als je hond blind is, hangt hij nu meer dan normaal af van jouw ondersteuning en verzorging. In het volgende artikel lees je waarom je hond blind kan zijn en waar je op moet letten bij een blinde hond.
Blinde honden zijn ernstig beperkt in hun gezichtsvermogen. Daarom hebben ze in het dagelijks leven jouw hulp nodig. In de volgende zeven tips lees je hoe je je huisdier door de dag kunt helpen en zijn levenskwaliteit ondanks blindheid kunt verbeteren.
Tip 1
Vermijd lawaai
Als je hond blind is, is hij misschien schichtiger dan andere honden. Houd daarom rekening met hem en vermijd plotseling harde geluiden. Kondig je aanwezigheid ook altijd aan voordat je de kamer binnenkomt.
Tip 2
Plaats meerdere voerbakken in huis
Honden hebben een uitstekende reukzin en kunnen hun voer meestal blindelings vinden. Toch kun je hem helpen door meerdere bakken in huis te zetten, zodat hij zijn voer en water sneller en veiliger kan bereiken.
Nog een tip: leg een onderlegger onder de voerbak zodat de vloer schoon blijft.
Tip 3
Lage bedden of dekens voor blinde honden
Hondenhokken met een kleine ingang of hondenbedden met hoge randen kunnen een hele uitdaging zijn voor je blinde hond. Daarom is het aan te bevelen om hem platte hondendekens te bieden om uit te rusten. Je kunt ook een loopplank neerzetten voor moeilijk bereikbare slaapplekken.
Tip 4
Biedt een schuilplek
Voor blinde honden is het dagelijks leven lastiger dan voor gezonde honden. Blinde honden hebben daarom meer mogelijkheden nodig om bij te komen van de dag. Geef hem daarom genoeg gelegenheid om zich van alle drukte terug te kunnen trekken.
Tip 5
Bescherm hem tegen gevaren
Blinde honden kunnen nog wel goed ruiken, maar een aantal geurloze voorwerpen, zoals meubels of trappen ontgaat ze toch. Zorg daarom voor orde in huis en sluit de deuren. Je kunt gevaarlijke hindernissen blokkeren met rasters. Bekleed scherpe randen eventueel met een zachte randbescherming.
Tip 6
Blinde honden aanlijnen
Als je blinde hond zonder lijn buiten rond kan struinen of ravotten, kan hij daarvan onzeker worden. Hij kan struikelen, een poot omslaan of andere gevaren missen. Zorg er vanaf nu voor dat je huisdier op je kan vertrouwen. Houd hem daarom buiten in de tuin of in je woning aan de lijn, zodat hij zich op jou kan oriënteren.
Tip 7
Geduld
Het belangrijkste is veel geduld. Voor je hond is het lastiger om je commando’s te volgen. Geef hem daarom voldoende tijd om zich op zijn andere zintuigen (geur, tastzin en gehoor) te concentreren.
Symptomen: wat zijn de symptomen van blindheid bij honden?
De ziekteverschijnselen (symptomen) zijn afhankelijk van de mate waarin het gezichtsvermogen van je hond is verminderd. Als hij door beide ogen niets meer kan zien, is het klinische beeld duidelijker te herkennen dan als hij met slechts een oog niet meer kan zien.
Afhankelijk van hoe ernstig de gezichtsscherpte (visus) van je hond is, kun je de volgende symptomen bij hem waarnemen:
Tegenzin om te bewegen.
Desoriëntatie: je hond stoot over voorwerpen of rent tegen de muur.
Veranderd gedrag: hij zoekt vaker de nabijheid van je op of reageert agressief.
Het is mogelijk dat de lenzen aan een of beide zijden zijn vertroebeld.
De pupillen zijn verwijd.
Afhankelijk van de oorzaak is het aangetaste oog gezwollen of verkleind.
Je hond kan last hebben van helder tot purulente oogafscheiding (epiphora).
Diagnose: hoe herken ik een blinde hond?
Als je wilt weten of je hond blind is, kun je hem door de dierenarts laten onderzoeken. De dierenarts voert als onderdeel van het speciale oogonderzoek een aantal tests uit. Sommige kun je zelf thuis doen.
Controle van de reflexen
De dierenarts kan de oogfunctie van de afzonderlijke ogen controleren door de bedreigingsreflex (het ooglid sluiten als het voorwerp nadert) en de verblindingsreflex (de pupillen verwijden bij licht) op te wekken. Als je hond zonder reflexen reageert, is dit een teken dat het oog in zijn functie is beperkt.
Wattentest
Bij deze test laat de dierenarts een geurloos wattenbolletje op een oogafstand van ongeveer 30 centimeter voor je hond vallen. Het zal geen geluid maken. Als de ogen van je hond het bolletje niet volgen, duidt dit erop dat zijn gezichtsvermogen is verminderd. Maar let op: deze test werkt alleen als je hond alert is.
Met hindernissen lopen
Voor deze test heeft de dierenarts een geurloos voorwerp nodig dat hij in de kamer plaatst. Nu moet je je hond naar dit voorwerp leiden. Als hij het voorwerp niet ziet en erover struikelt, gaat de dierenarts ervan uit dat de ogen van je hond zijn verzwakt.
Vermoedt de dierenarts dat je hond blind is, zal hij verdere tests uitvoeren. Zo controleert hij de traanproductie van je hond met een strook papier of bekijkt het voorste ooggedeelte in het donker met een spleetlampmicroscoop.
Om ook het achterste ooggedeelte te kunnen beoordelen, heeft hij een oftalmoscoop nodig. Vervolgens sluit hij verwondingen uit door een bepaalde kleurstof (fluoresceïne) in het oog te doen. De dierenarts gebruikt een tonometer om de oogdruk te controleren en groene staar uit te sluiten.
Behandeling: hoe kan blindheid bij honden worden behandeld?
De behandeling van blinde honden is altijd afhankelijk van de onderliggende oorzaak.
Als het netvlies van je hond intact is, kunnen oogspecialisten een grijze staar (cataract) meestal chirurgisch behandelen.
Groene staar daarentegen kan slechts tot op een bepaald niveau worden behandeld met oogdruppels en infuustherapie. Als je hond hevige pijn blijft hebben, zal je dierenarts aanraden een operatie te doen of het oog te verwijderen.
Er bestaat geen algemene behandeling voor netvliesloslating. Dit hangt af van de onderliggende ziekte en de omvang van de loslating.
Oorzaken: wat zijn de oorzaken van een blinde hond?
Het oog is een complex zintuig. Het bestaat uit verschillende weefsels en is essentieel voor het gezichtsvermogen van je hond. Naast invloeden van buitenaf (bijv. verwondingen, chemische prikkels) kunnen ook andere ziektes het oog beschadigen die ertoe leiden dat je hond gedeeltelijk of volledig blind wordt.
Blindheid op leeftijd
Het is normaal dat de gezichtsscherpte met de leeftijd afneemt. Dat komt omdat de kern van de lens geleidelijk vertroebelt.
Grijze staar (cataract)
Bij sommige ziektes vertroebelt de lens en geraakt het zonlicht niet meer in het achterste ooggedeelte. Bij honden kan de grijze staar aangeboren of verworven zijn.
Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als je hond zijn oog verwond of aan een stofwisselingsstoornis lijdt. Als je hond diabetes mellitus (suikerziekte) heeft, is de suikerspiegel in het bloed verhoogd. De suiker zet zich dan af in de lens.
Het oog vormt van nature kamervocht, dat het oppervlak nat maakt. Als er te veel kamervocht wordt geproduceerd of het niet meer kan worden afgevoerd, stijgt de druk in het oog. Hierdoor wordt het oog geleidelijk beschadigd en dit leidt tot onomkeerbare en pijnlijke beschadigingen aan het oog. Als gevolg wordt de hond blind.
Afhankelijk van de oorzaak wordt glaucoom door specialisten ingedeeld in primair en secundair.
Primair
Erfelijke misvormingen van de kamerhoeken zorgen ervoor dat deze te nauw zijn en dit verstoort de afvoer. De onderstaande hondenrassen zijn bijzonder vatbaar voor primair glaucoom.
Amerikaanse Cockerspaniël
Bordercollie
Engelse Springerspaniël
Flat-Coated Retriever
Shar-Pei
Niettemin kunnen ook andere honden ziek worden waarbij een spontane genmutatie optreedt tijdens de embryonale leeftijd.
Secundair
Als het kamervocht niet kan worden afgevoerd omdat er een verworven obstructie is ontstaan, spreken dierenartsen van secundair glaucoom. Het oog kan bijvoorbeeld door een ontsteking zo ernstig gezwollen zijn dat de afvoer is verstoord.
Netvliesloslating (Ablatio retinae)
Als het binnenste vlies van het netvlies loslaat van het buitenste vlies van het pigmentepitheel (retina), sterven de zintuigcellen (fotoreceptoren) van het netvlies die nodig zijn voor het gezichtsvermogen af. Ontstekingsvocht of hoge bloeddruk zijn veel voorkomende oorzaken waarom de twee lagen scheiden.
Ook oogtumoren of bloedingen als gevolg van verwondingen kunnen ertoe leiden dat het netvlies loslaat en een hond blind wordt.
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.