{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/artitis-bij-honden","title":"Artritis bij honden","mag_id":197489,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Artritis zorgt voor veel pijn en laat je hond mank lopen.
Is het gewricht van je hond na een val opgezwollen en heeft hij pijn als je eraan voelt? Dan zou het gewricht ontstoken kunnen zijn. Lees hier hoe je artritis bij je hond kan herkennen en hoe je je huisdier kan helpen.
Als je hond last heeft van artritis (gewrichtsontsteking), dan raken één of meer gewrichten ontstoken. Artritis leidt ertoe dat de betroffen gewrichten pijnlijk gezwollen zijn en rood worden.
Bij artrose (gewrichtsslijtage) is dit anders. In dit geval wordt het gewrichtskraakbeen langzaam en voortschrijdend afgebouwd. De onderliggende botten wrijven tegen elkaar aan. Hierdoor raakt het gewricht langzaam ontstoken en groeien er cysten op de botten.
Symptomen: waar krijgt je hond last van?
In het algemeen horen de volgende symptomen bij ontstekingen:
Het orgaan zwelt op.
Het weefsel wordt rood.
Je hond reageert pijnlijk.
Het ontstoken gebied wordt warm.
Het orgaan verliest zijn functie.
Afhankelijk van de oorzaak kun je de volgende dingen herkennen:
Je hond slaapt veel.
De eetlust van je viervoeter is verminderd.
Je hond strompelt en kan niet meer bewegen.
Diagnose: hoe kan je artritis bij je hond vaststellen?
Als het gewricht van je hond opzwelt of hij hinkelt, moet je hem door een dierenarts laten onderzoeken. Deze herkent artritis meestal snel aan de hand van lichamelijke kenmerken. Om het vermoeden hard te maken, gebruiken dierenartsen de onderstaande diagnostische mogelijkheden.
Een bloedonderzoek: bij artritis neemt de hoeveelheid ontstekingscellen in het bloed toe.
Beeldvormende processen: op een röntgenfoto kun je artritis onderscheiden van artrose en andere gewrichtsproblemen.
Een punctie: met behulp van een canule kunnen dierenartsen de gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof) afnemen en dit onderzoeken op ontstekingswaarden.
Een artroscopie (kijkoperatie): de arts opent het gewricht en kan het met behulp van een kleine camera beter bekijken.
Therapie: hoe wordt artritis bij de hond behandeld?
Dierenartsen behandelen gewrichtsontstekingen bij de hond afhankelijk van de oorzaak op verschillende manieren. Om de ontsteking te remmen, geeft de dierenarts ontstekingsremmende en pijn verlichtende medicijnen.
Als de dierenarts een bacteriële infectie heeft vastgesteld, heeft je hond vooral antibiotica nodig. Indien dit niet voldoende is, moet de dierenarts het gewricht soms onder narcose openen en spoelen. Soms moet het gewricht verstevigd worden, wat de hond tegen zwaardere schade kan behoeden.
Bij een gerichte behandeling bevorderen aanvullende ondersteunende maatregelen het genezingsproces. Zo kun je het gewricht van je hond met behulp van verband koelen. Nog een manier om het genezingsproces te versnellen kan met behulp van fysiotherapie. Bovendien moet je in het alledaagse leven erop letten dat je je hond voldoende ontlast en pijnlijke bewegingen zoals springen vermijd.
Als je hond overgewicht heeft, moet je eens over de voeding nadenken. Je kunt je hierover bij een dierenarts informeren of de hoeveelheid voer gewoon zelf berekenen. Daarnaast is het raadzaam om meer te bewegen met je hond.
Prognose: wat zijn de genezingskansen?
Als je je hond vroegtijdig laat onderzoeken en hij gericht behandeld wordt, is de kans op genezing goed. Heeft je hond echter last van chronische pijn door reumatische artritis, dan is de prognose minder goed. In dit geval kun je de kwaliteit van leven verbeteren door op het gewicht van je hond te letten en hem verlichtende medicijnen te geven.
Oorzaken: wat zijn de oorzaken van
Verschillende oorzaken kunnen gewrichtsontstekingen bij je hond veroorzaken. Voor een beter overzicht worden de oorzaken van artritis bij honden hieronder samengevat:
1. Open wonden
Als je hond zo heftig gewond raakt dat het gewricht open ligt, kunnen er bacteriën en vuil indringen. Dit kan op zijn beurt zorgen voor ontstekingen. Niet alleen open wonden kunnen leiden tot artritis bij honden. Ook als je hond bijvoorbeeld slechte tanden heeft, kunnen ziektekiemen via de tandwortel en de bloedsomloop in de gewrichten geraken.
2. Niet-besmettelijke oorzaken
Zogenoemde aseptische artritis ontstaat als je hond zijn gewricht bezeert. Dit gebeurt door het om te klappen of bij een kneuzing door een val. Ook overgewicht of overbelasting door sport kunnen een negatief effect hebben op de gezondheid van honden. Dan reageert het lichaam met een ontstekingsreactie op de prikkels.
3. Immuungerelateerde oorzaken
Het lichaam van honden met reumatische klachten valt het eigen gewrichtskraakbeen aan. De reden hiervoor is tot nu toe onverklaarbaar. Daarbij gaat het om een auto-immuunreactie, die meestal op meerdere plekken in het lichaam artritis, zogenoemde polyartritis, naar voren roept.
4. Besmettelijke oorzaken
Sommige veroorzakers van infecties leiden vaker tot artritis bij honden. Daartoe behoren bijvoorbeeld borrelia of leishmania.
Franziska G., Dierenarts
Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.