Waarom graaft mijn hond in de tuin?

Hond graaft in de tuin

Veel honden houden ervan om in de tuin te graven.

Heb jij een tuin waarin je graag tijd doorbrengt met je hond? Geweldig! Als een hond echter in de tuin graaft, kan dit het humeur van hobbytuiniers snel bederven. Wij leggen uit waarom jouw trouwe viervoeter in de tuin graaft en hoe je hem deze gewoonte af kunt leren! 

5 redenen waarom een hond in de tuin graaft 

Of het nu gaat om een bloemperk of gazon, de meeste tuinliefhebbers willen beide beschermen tegen gaten. Veel honden houden er echter van om met hun poten door de aarde te ploegen. Waarom graven honden toch zo graag in de tuin? Wij hebben verschillende oorzaken van het graven verzameld. 

  1. Honden zijn muizenjagers

Veel honden hebben jachtinstincten in het bloed zitten en veel prooidieren leven ondergronds. Nu zullen er geen dassen- of vossenholen in je tuin te vinden zijn, maar misschien wel een muizennest of twee. Molshopen nodigen ook uit tot graven. 

De hond graaft eerst zijn neus in de grond om de verleidelijke geursporen op te pikken. Daarna wil de hond dichterbij komen. Om de weg vrij te maken voor de snuit moet hij, je raadt het al: graven! 

Vooral rassen zoals de Terriër en Teckel houden ervan om gaten te graven. 

Jachtinstincten kunnen het ook moeilijk maken om te gaan wandelen. Kom hier alles te weten over een Anti-jachttraining.

 

  1. Tuinieren? Teamwork!

Plant jij bloemen in de grond? Natuurlijk wil jouw trouwe viervoeter je steunen. Dat betekent: flink doorgraven! Je hond galoppeert met trots door de tuin met een opgegraven boompje in zijn bek, ga je er achteraan? 

Diep adem blijven halen! Tuinieren is een hobby die ook voor honden veel charmes heeft. Als je in de grond graaft, moedigt dat veel honden aan om mee te doen. Net losgemaakte grond is bijzonder aantrekkelijk om in te graven. Dit maakt teamwork echt leuk, althans voor je hond. 

Over tuinieren en planten gesproken: informeer je in dit artikel over giftige kamer- en tuinplanten voor honden . 

Vrouw werkt in tuin met hond © cherryandbees / stock.adobe.com
Aan het tuinieren? Veel honden willen helpen!
  1. Een bed in het bloemperk

Een kuil in de grond maken behoort tot de oerinstincten van veel dieren. In de winter beschermt een kuil tegen de kou als het sneeuwt en in de zomer is het aangenaam verkoelend. Sommige zwangere of loopse teefjes hebben ook de neiging om een ‘nest’ te graven. In ieder geval gaat het erom dat ze een natuurlijk ligbed met het label ‘zelf gegraven’ kunnen maken. 

Graaft jouw viervoeter in de zomer een ligkuil? Lees hier onze tips voor hete zomerdagen: verkoeling voor de hond . 

  1. Snacks verstoppen

Een hond die in de tuin graaft legt hier ook graag een voorraad neer. Vaak is deze behoefte beperkt tot bepaalde kauwsnacks. Sommige honden begraven de botten nadat ze er een tijdje op hebben gekauwd. Anderen begraven de traktatie meteen nadat ze deze krijgen en graven hem vervolgens direct weer op om er volop van te genieten. 

Sommige honden verstoppen ook snacks in de tuin die ze niet zo lekker vinden. Vaak wordt zo de eens ongewenste snack met de juiste tuinsmaak toch interessant: weken later graven ze deze weer op om er dan alsnog van te genieten. 

  1. Je hond verveelt zich

Vaak vestigt ongewenst gedrag de aandacht op een ander probleem, bijvoorbeeld verveling. ‘Tuindeur open, hond naar buiten’ is geen goed idee als het gaat om het vermaken van je hond. Honden die niet genoeg te doen hebben houden zichzelf bezig. 

In de tuin graven is dan precies wat je hond nodig heeft. Het is leuk en het baasje geeft de hond vaak wat hij wil: aandacht. Zelfs als dit bijvoorbeeld door vloeken gebeurd. Graven uit verveling kan op natuurlijke wijze gebeuren in samenhang met het najagen van muizen of het verstoppen van botten. 

Aan voorwerpen knabbelen en veel blaffen behoren ook tot het gedrag dat veel honden uit verveling vertonen.  

Hond graaft een gat in een perk © maxjoy / stock.adobe.com
Ondanks de schattige blik een pijnlijk gezicht voor veel hobbytuiniers.

Zo leer je je hond het graven in de tuin af 

Ga ten eerste na of je hond alles heeft wat hij nodig heeft: een comfortabel bed en voldoende beweging. 

Speciaal voor hobbytuiniers: oefen samen het tuinieren zodat je je toegewijde helper bezig houdt. 

Als je gaat tuinieren heb je twee opties: Verbied consequent hulp en laat de hond in de buurt liggen of doe hem aan de lijn. 

De tweede mogelijkheid is om je hond bij het werk te betrekken door hem taken te geven. Oefen bijvoorbeeld kleine trucjes tussendoor of geef je hond een ‘graafhoek’ (zie hieronder) voor hem alleen. 

Tips tegen het graven in de tuin 

Een eigen graafhoek 

Als je hond in de tuin graaft is een graafhoek een goede uitwijkmogelijkheid voor alle baasjes. Zorg voor een voldoende grote graafhoek in je tuin. Als je viervoeter begint te graven, breng hem dan naar zijn graafhoek. 

Je kunt de hoek aantrekkelijker maken door bijvoorbeeld zelf wat te graven aan het begin of door hier een kleine traktatie of voer voor je hond te verstoppen. 

Er is echter geen garantie dat je hond de baan aanneemt. Vooral bij jonge honden is de kans niet groot. 

Nee tegen graven 

Zodra je hond in de tuin graaft, geef je het aangeleerde stopteken zoals “nee” of “stop” en stop je het graven. Voor succes op lange termijn moet je het graven echter voortaan overal stoppen. Want ook het graven tijdens het wandelen bevorderd de jachtlust. 

Belangrijk: voor deze techniek, afhankelijk van de hond, moet je veel geduld hebben en consequent zijn in de opvoeding. Want elk gevoel van succes, onderweg of thuis, wekt het graafinstinct opnieuw op. Zoals dit vaak het geval is bij hondentraining, geldt dat ook voor graven in de tuin: honden die veel te doen hebben leren sneller en duurzamer.

Bescherming voor bloemperken 

Wanneer je ontspannen aan de gang wil in de tuin, maar je viervoeter een gepassioneerde graver is, kun je de perken met een hek beschermen. Voor sommige hobbytuiniers kost het plaatsen van een schutting minder moeite dan het onderhouden van een verbod om te graven met veel geduld. Verhoogde perken zijn buiten het bereik van de viervoeter en zijn dus een alternatief. 

Zo kun je met je hond in de tuin dutten zonder dat je bang hoeft te zijn dat na je dutje de hele moestuin is omgespit. 

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.

15 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!

10 min

„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?