Een volwassen hond aan de lijn leren lopen

volwassen hond aan lijn leren lopen

Het is ook voor volwassen honden vaak lastig om aan de lijn te leren lopen. Toen ze nog jong waren hebben veel honden dan ook niet geleerd hoe ze goed aan de lijn moeten lopen.

Een wandeling met je geliefde hond moet eigenlijk ontspannend verlopen. Maar toch zien veel eigenaars van honden dat anders: hun volwassen hond trekt aan de lijn. We leggen je uit hoe je een volwassen hond kunt trainen om goed aan de lijn te lopen.

Het maakt niet uit of het een fontein, een boom of een andere hond is: je hond wil er naartoe, en wel meteen! Zo wordt de wandeling al snel een echte beproeving. Bij zware honden is het nauwelijks mogelijk om hen vast te houden als ze trekken. Maar ook een hond van maar tien kilo kan zijn baasje laten vallen in de glibberige herfstbladeren.

Een hond die aan de lijn trekt zorgt voor pure stress op zijn halswervelkolom. Er zijn dus veel redenen om een volwassen hond goed aan de lijn te leren lopen. Je hebt er wel motivatie, geduld en vooral een goed plan voor nodig.

Zelfverzekerd leiden op een leuke manier

Hoe laat je volwassen honden wennen om aan een losse lijn te lopen? Als je het aan verschillende hondentrainers vraagt, krijg je verschillende antwoorden. Voormalig straathonden moeten absoluut eerst vertrouwd raken met een halsband en tuig. Dit doe je best onder begeleiding van een professionele hondentrainer.

Hierna hebben we het vooral over volwassen honden die als puppy niet hebben geleerd om op de juiste manier aan een losse lijn te lopen. Vaak hebben honden die moeilijk aan de lijn lopen ook andere problemen, bijvoorbeeld om hen terug te roepen of ze vallen hun soortgenoten lastig. De juiste training hangt meestal ook af van het type.

Bij een training om een volwassen hond aan de lijn te leren lopen gaat het erom hem duidelijk te maken dat je zelfverzekerd leidt, maar verlies de pretfactor niet uit het oog. De belangrijkste regel tijdens de training is dat je de hond niet laat trekken! Want als hij aan de lijn trekt en tot bij zijn doel geraakt, zorgt de hond zelf voor zijn beloning. En die beloning versterkt dan weer het ongewenste gedrag.

Waarom geen flexilijnen?

Het is taboe om de hond aan de lijn te laten trekken tijdens de training. Dat is onoverkomelijk met een flexilijn. Als je volwassen hond problemen heeft om aan de lijn te lopen, kun je beter niet met een flexilijn trainen. Met deze lijn kan de hond trekken en dat is precies was je moet proberen te vermijden.

Een flexilijn is alleen voor honden die veel routine hebben om aan de lijn te lopen. Je kunt het beste een twee meter lange verstelbare lijn gebruiken om volwassen honden aan de lijn te leren lopen.

Hoe kun je een volwassen hond aan de lijn leren lopen?

Om een volwassen hond aan de lijn te leren lopen stel je je voor dat de hond in een door jou afgebakend gebied links of rechts naast je been loopt. De hond ontvangt in deze denkbeeldige doos zijn beloning als de lijn los hangt. Als de hond uit de doos gaat, dus als hij aan de lijn trekt, zijn er negatieve gevolgen voor hem: het gaat niet verder.

Versterk positief gedrag

Beloon je hond als hij in de doos loopt, dus als de lijn los hangt. Aan het begin van de training beloon je hem in heel korte tussenpozen. Je kunt hier zijn gebruikelijke droogvoer voor gebruiken en je past de portie in zijn kom vervolgens aan. Zorg voor de juiste timing: er is alleen een beloning met een loshangende lijn.

Probeer het eerst op plaatsen waar weinig afleiding is. Als dat goed lukt, kun je de moeilijkheidsgraad wat opvoeren en de tussenpozen van de beloningen verlengen. Met meer afleiding zijn er natuurlijk meer beloningen. Van zodra de lijn strakker wordt, blijf je staan of doe je een paar stappen naar achteren.

Belangrijk: er is geen beloning als je moet blijven staan of naar achteren gaat. Verhoog beetje bij beetje de uitdagingen, tot je ook samen ontmoetingen met andere honden onder de knie krijgt.

hond zit aan de lijn © Karoline Thalhofer / stock.adobe.com
Als je hond niet aan de lijn trekt en je aandacht geeft, is het tijd voor zijn beloning.

Voer een trainingsmodus in

Als je hond gewend is om aan de lijn te trekken, zal hij daar niet van de ene dag op de andere vanaf geraken. Daarom is het beter de trainingstijd te beperken tot een paar minuten per keer. Anders ga je de hond overbelasten, en waarschijnlijk ook jezelf.

Want een volwassen hond aan de lijn leren lopen vergt veel concentratie van beide partijen. Het is daarom nuttig om een trainingsmodus in te voeren. Zo maak je de hond duidelijk wanneer hij correct aan de lijn moet lopen en wanneer hij weer losser mag lopen.

Zo werkt het. Gebruik een handband om aan de lijn te leren lopen en een tuig om losser te lopen. Je kunt zelfs beide omdoen en de lijn steeds weer omschakelen tijdens de wandeling voor trainingen tussendoor. Maar wees consequent. De hond mag bij de ‘strenge’ training nooit worden beloond als hij trekt!

Als je liever niet met een halsband en een tuig naar buiten gaat, kun je ook een tuig aanschaffen waar de lijn ook aan de voorkant van de borstkas wordt bevestigd.

Je leest in ons artikel wat beter is voor jouw hond: een halsband of tuig.

Varianten

De hierboven beschreven variant is niet geschikt voor elke hond. Sommige honden verliezen onmiddellijk hun belangstelling om aan een losse lijn te lopen als je geen snoepje klaar hebt. Andere honden laten zich niet met een snack motiveren.

Voor deze honden moet je de methode toepassen van de hond achteraan. Voor agressieve of erg angstige honden gebruik je deze methode alleen onder toezicht van een hondentrainer. Het principe is eenvoudig: je mag niet toelaten dat de hond zijn snuit voor jou heeft.

Zodra de hond van opzij naar voren dringt, maak je een keuze tussen een van deze twee mogelijkheden:

  1. Plaats je handpalm op de borstkas van de hond – niet op het strottenhoofd – en duw hem rustig maar steevast naar achteren. Ga vervolgens zonder commentaar verder.
  2. Sta voor je hond en loop er zodanig naartoe dat hij een paar stappen naar achteren moet gaan. Ga zonder commentaar verder.

Pas wel op dat je de hond niet laat schrikken, geen druk op zijn nek uitoefent of niet op zijn poot gaat staan! Het is niet de bedoeling hem te straffen, maar om signalen te geven met duidelijke lichaamstaal. Bij deze variant zijn er geen positieve versterkingen met traktaties en ook geen uitzonderingen in de eerste weken.

Volwassen honden aan de lijn leren lopen: heb geduld!

Na de eerste paar dagen training ga je waarschijnlijk snel een verbetering merken, en vooral op bekende routes. Maar op onbekend terrein is het vaak zo spannend dat je het gevoel hebt dat je weer van voren af aan moet beginnen. Meestal ga je maar in een slakkentempo vooruit. Maar blijf geduldig!

Ga nooit ruw te werk of ga niet tekeer tegen je hond. Elke stap terug hoort bij de leerfase voor je hond. Zeg even kort ‘Hé!’ voor je blijft staan of de hond naar achteren duwt. Nadien kun je dit woord gebruiken om je hond ‘af te remmen’.

Geduld kan zich dubbel en dik lonen. Want lijnvaardigheid verbetert vaak ook het terugroepen bij honden, en ook het gedrag van aangelijnde honden. Zo leert de hond: ‘Ik ben niet de baas, maar mijn baasje neemt het over’.

Consequent zijn is (bijna) alles

Het belangrijkste om je volwassen hond aan de lijn te leren lopen is dat je consequent bent in de training. Want een hond die trekt, beloont zichzelf: hij ontdekt een interessante geur of waar deze vandaan komt.

In een gezin met meerdere personen moet je ervoor zorgen dat alle leden consequent zijn met de training om je hond aan de lijn te laten lopen. Tijdens je wandeling is het dan ook niet verstandig om op je smartphone bezig te zijn of oproepen te beantwoorden. Richt je aandacht volledig op je hond!

Versterk de band met je hond

Aandacht is een goed sleutelwoord. Want veel honden trekken aan de lijn omdat alles voor hen spannender is dan voor hun baasje. Daar moet je verandering in brengen, bijvoorbeeld met onze tips om beter te lopen.

Doe kleine oefeningen tijdens de wandeling: verstop eens een snoepje onder je schoen. En geef het pas als de hond je in de ogen kijkt. Verhoog langzaamaan de momenten dat hij je moet aankijken.

Door interacties met je hond wordt de band versterkt en wordt het makkelijker om de volwassen hond aan de lijn te leren lopen. Geef je hond tussendoor een complimentje op een vriendelijke toon. Gebruik altijd hetzelfde woord, bijvoorbeeld ‘braaf’, maar alleen als je ook een snoepje bij de hand hebt.

Hulpmiddel om volwassen honden aan de lijn te leren lopen

Er zijn verschillende hulpmiddelen in de handel om je volwassen hond beter aan de lijn te leren lopen. Er zijn bijvoorbeeld Halti’s. Ze zorgen ervoor dat je de lijn beter onder controle houdt, vooral bij fysiek sterke honden. Halti’s oefenen druk op de kop uit en mogen alleen onder begeleiding van een hondentrainer worden aangewend.

Extra tips

  • Laat de hond spelen vooraleer je aan de training met de lijn begint.
  • Ga alleen naar buiten als je hond geconcentreerd is en je zijn aandacht hebt.
  • De lijn moet een positief verband hebben en de training moet leuk zijn.
  • Trek de hond nooit met je mee aan een lijn.
  • Verander van richting in de training, dit verhoogt de aandacht van de hond.
  • Wees consequent, maar straf niet
  • Sta geen ontmoetingen van honden aan de lijn toe als je bezig bent met de training.
  • Als je vanaf het begin alles heel serieus neemt, kun je later de lijn losser laten!
Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.

15 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!

10 min

„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?