{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/honden-opvoeden/speelsessie-voor-puppys-spelenderwijs-leren-voor-het-leven","title":"Speelsessie voor puppy's: spelenderwijs leren voor het leven","mag_id":336573,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":744,"sub_cat_name":"Puppy","cat_id":202}
Na de eerste paar spannende dagen voelt je puppy zich al helemaal thuis? Dan is dit het beste moment om naar een puppyspeelgroep (speelsessie voor puppy’s) te gaan. We laten je zien waarom spelenderwijs leren onder toezicht van een hondentrainer belangrijk is, hoe je een goede puppyspeelgroep vindt en welke puppyspelletjes je thuis kunt spelen.
Zodra een puppy in de derde levensweek zijn ogen opent, neemt hij zijn omgeving bewust waar. Nu wil de puppy zoveel mogelijk leren en ontdekken. In dit stadium zijn de hersenen van de puppy gericht op het verzamelen van nieuwe indrukken om zich een beeld te vormen van zijn toekomstige leefomgeving. Dit ‘beeld’ moet zo compleet mogelijk zijn. Het is namelijk zo dat wanneer de fase van socialisatie na 16 à 17 weken is afgerond, deze fase niet meer kan worden ingehaald. Dit betekent het volgende voor je puppy. Als hij na zijn moeder, broertjes en zusjes, geen andere honden leert kennen, zullen andere honden op hem werken als een rode lap.
Een hondenbrein slaat negatieve ervaringen ook op lange termijn op. Als een vreemde hond de puppy achterna zit in het park en hem beetpakt, kan dit een blijvende herinnering achterlaten. Het is heel goed mogelijk dat elke wandeling voortaan een vermoeiende uitdaging wordt. Eenmalige slechte ervaringen kunnen door positieve ervaringen worden verzacht, waardoor het zelfvertrouwen van de kleine hond wordt versterkt. Het is belangrijk dat je jonge hond in deze fase leert hoe zijn soortgenoten eruit zien, ruiken en zich gedragen. De speelsessie voor puppy’s is hiervoor een ideale omgeving want hier kunnen de contacten met honden op een gecontroleerde manier en onder toezicht van een ervaren trainer plaatsvinden. Daarnaast krijg je veel belangrijke tips voor de puppytijd.
Spel & training: wat gebeurt er tijdens de speelsessie voor puppy’s?
De speelsessie voor puppy’s begint. Dit betekent echter niet dat alle deelnemers hun puppy’s van de lijn laten en ze na een uurtje weer mee naar huis nemen! Bij dit soort training gaat het om veel meer dan alleen maar spelen. Tijdens de speelsessie voor puppy’s leren jij en je puppy het volgende:
Gecontroleerd contact met andere honden: puppy’s zijn nieuwsgierig en rennen graag naar andere honden of mensen. Hier leren ze om in hun buurt te zijn terwijl ze zich toch op jou concentreren. Bij theorielessen of vraag- en antwoordsessies zien de puppy’s elkaar maar zijn ze aangelijnd. Zo leren ze rustig naast hun baasje te wachten ondanks afleiding.
Kleine oefeningen in basisgehoorzaamheid: speel-, rust- en trainingstijden wisselen elkaar meestal af. De hondentrainer geeft praktische tips voor het dagelijks leven van je puppy. Hier leert de puppy bijv. hoe hij hondensnoepjes kan inruilen voor het oefenen van een stopsignaal.
Versterking van de band met mensen: als hond en baasje samen op ontdekkingstocht gaan en spannende ervaringen delen met soortgenoten, versterkt dit de band. Veel hondenscholen bieden een kleine ontdekkingstocht met verschillende oppervlakken, snuffelstations of tunnels aan.
Spel & plezier: met andere honden spelen staat natuurlijk ook op het programma. In het beste geval kiest de hondentrainer twee honden met een vergelijkbaar temperament en geeft hij ze enkele minuten om samen te stoeien. Na verloop van tijd leert je puppy verschillende soorten speelgedrag kennen door contact te maken met verschillende soortgenoten.
Daarom is lang spelen niet goed voor een puppy
Het echte leven begint al snel. Waarom is het beter om je puppy niet zomaar te laten ravotten in de puppyspeelgroep of daarbuiten? Dit kan om meerdere redenen schadelijk zijn. Een puppy moet zich altijd veilig en op zijn gemak voelen. Het welzijn van de puppy wordt vaak uit balans gebracht door ongecontroleerd te spelen. Puppy’s schatten hun krachten vaak te hoog of te laag in. Als er meer dan twee honden spelen, bestaat het risico dat voorzichtige honden worden uitgedaagd. Enge ervaringen met andere puppy’s kunnen een volledig hondenleven bepalen. Een onstuimige Mechelaar kan een Teckel-puppy mateloos intimideren. Daarom is het belangrijk dat de honden altijd onder toezicht spelen en dat de hondentrainer ingrijpt, met name als een hond zich ongemakkelijk voelt.
Door te lang te spelen raken honden zelfs opgewonden en worden ze overmoedig. Baasjes kennen de wilde vijf minuten van hun puppy’s. Je ziet ze vaak na een spannende wandeling. De honden hebben zoveel indrukken opgedaan dat ze deze nauwelijks kunnen verwerken. Als honden in dit soort gejaagde situaties terechtkomen, zijn ze soms moeilijk onder controle te houden. Dit kan ook voorkomen als je te lang speelt. Het leidt vaak tot grof gedrag zoals bijten en jennen. Voor beide partijen draagt dit soort spelen niet bij aan een goed leereffect voor de toekomstige interactie met andere honden.
Een puppy is snel uitgeput, hij zal het daarom echt leuk vinden om even uit te rusten tijdens een vraag- en antwoordsessie aan het einde van de speelsessie voor puppy’s. Puppy’s nemen echter nooit uit zichzelf pauze. Ongecontroleerd spelen zou de puppy’s te veel belasten.
Een hondenschool die niets te verbergen heeft, laat je graag meekijken bij een typische speelsessie voor puppy’s zonder jouw puppy. Zo krijg je een idee of het je bevalt. Hier zijn enkele elementen die kenmerkend zijn voor een goede puppyspeelgroep:
Er mogen niet meer dan vijf puppy’s deelnemen
De speel- en trainingssessies alsook de rustperiodes wisselen elkaar af
Honden die met elkaar mogen spelen moeten passen bij elkaar als het gaat om grootte en temperament
De trainer behandelt de theorie van de lichaamstaal en het gedrag van honden
Positieve versterking beloont gewenst gedrag
Wangedrag wordt genegeerd in plaats van bestraft
Jennen van bepaalde honden door kleine bullebakken is uit den boze
Er zitten geen jonge honden (vanaf 17 weken) in de puppygroep
De hondentrainer geeft oefentips voor de komende week en laat ruimte voor praktische, alledaagse vragen
Tip: Zoek naar goede puppyspeelgroepen bij jou in de buurt nog voor je je hond in huis neemt. De deelnameperiode is beperkt tot ongeveer twee maanden gezien de leeftijd van je hond. Als de hondenschool een wachtlijst heeft, kan het zijn dat je het tijdslot mist.
Voor wie is de speelsessie voor puppy’s geschikt?
Zelfs als je een ‘echte hondenkenner’ bent: zowel de hond als het baasje hebben altijd baat bij een goed begeleide puppyspeelgroep. Je hond en jij zullen hier samen vele waardevolle ervaringen opdoen. De speelsessie voor puppy’s wordt met name aanbevolen voor elke nieuwkomer. Er valt immers veel te leren, niet alleen voor de honden, maar ook voor hun baasjes. Hondenbezitters die niet in staat zijn om regelmatig met andere honden om te gaan, doen er goed aan om hun hond een speelsessie voor puppy’s te laten bijwonen. Er zijn tal van hondenscholen die cursussen voor jonge honden aanbieden.
Puppyspelletjes voor thuis
Ook thuis is het spelen met je puppy erg belangrijk. Afwisselende puppyspelletjes bevorderen niet alleen de beweging van je hond. Spelen met je hond is ook belangrijk voor het sociale gedrag en de opvoeding van honden. Tijdens het spelen kun je bijv. het bijtgedrag van je puppy afremmen. Zodra je honden zijn tanden te veel gebruikt, geef dan een korte gil of duw zijn muil zachtjes weg. Gecombineerd met een korte speelpauze, geeft deze handeling je puppy het signaal dat hij zopas een grens heeft overschreden. Daarnaast is het erg belangrijk om de nodige pauzes in te lassen tussen het spelen met je kleine puppy, zodat hij niet overbelast raakt.
Welke puppyspelletjes kun je thuis spelen?
Trekspelletjes
Apporteerspelletjes
Denkspelletjes
Uitdagingsspelletjes
Snuffelspelletjes
We wensen je alvast een leuke tijd vol ontdekkingen met je puppy!
Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?