Stoere pootjes, grote ogen, vrolijk stoeien: puppy’s zijn gewoonweg schattig, dat staat vast! Maar kunnen ze met hun speelse karakter ook steeds rekenen op het uithoudingsvermogen en intuïtief begrip van oudere soortgenoten? En bestaat er echt zoiets als een puppybescherming voor jonge honden?
Vele hondenbezitters gaan ervan uit dat hun puppy’s automatisch niets kan overkomen dankzij de zogenaamde ‘puppybescherming’. Dit zou de jonge dieren zogezegd beschermen tegen aanvallen van oudere soortgenoten. Er is dus niets om bang voor te zijn als je met je puppy oudere honden tegenkomt.
Helaas is deze veronderstelling niet juist en kan het zelfs nare gevolgen hebben. Lees hieronder wat de zogenaamde “puppybescherming“ precies inhoudt.
Puppybescherming, maar dan alleen in de eigen roedel
Bij wolven werd vastgesteld dat hun jongen met wild gedrag wegkomen omdat de jonge dieren de regels nog niet kennen. Deze hoge mate van tolerantie voor het kattenkwaad dat kleine wolven uithalen in de roedel, wordt ook wel ‘puppybescherming’ genoemd.
Vrijheid om rond te dollen, maar dan alleen voor erg jonge wolven
Dit geldt vooralsnog uitsluitend voor wolven. En om precies te zijn: alleen voor ‘kleine wolven’, d.w.z. tot een leeftijd van maximaal zeven weken. In dit stadium zijn honden onder de hoede van mensen meestal nog samen met hun ouderdieren.
Verwantschap speelt echter ook een grote rol bij de puppybescherming omdat dit alleen geldt voor dieren die tot de roedel behoren. Puppy’s die afkomstig zijn uit andere roedels zijn dan ook blootgesteld aan acuut levensgevaar. Een wolvin met jongen zou dit soort ontmoetingen kost wat kost willen vermijden.
Puppybescherming als mythe
Wij stellen het volgende vast: de natuur ontziet puppy’s alleen in een uiterst kleine omgeving. ‘Puppybescherming’ is dan ook geen begrip uit de gedragsbiologie, maar is meer en meer een mythe geworden onder hondenbezitters.
Ook belangrijk: vanaf de leeftijd van ongeveer drie maanden verwachten de wolven in de eigen roedel ook dat hun nakomelingen de regels kennen en zich daaraan houden.
Speel op veilig
‘Zelfs de chagrijnige hond van de buren begint te kwispelen van blijdschap bij het zien van je puppy. Hij vindt het leuk om samen te zijn met mijn levendige, jonge hond. Dit bewijst toch dat er zoiets als puppybescherming bestaat?’ Dit soort berichten horen we erg vaak. Individuele ervaringen zoals deze dienen vaak als pleidooi voor het bestaan van puppybescherming.
Hoewel het verhaal mooi is voor de honden in de buurt – want in dit verhaal vinden de twee honden het gelukkig prima met elkaar – bewijst het niet dat puppybescherming daadwerkelijk bestaat.
Sympathie is niet automatisch synoniem voor puppybescherming
Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je met je puppy een vreemde hond tegenkomt, die zich alles laat bieden door jouw puppy. Dat heeft echter weinig te maken met puppybescherming. In de meeste gevallen zijn de honden simpelweg goed gewend om met een hulpeloze puppy om te gaan – of ze vinden hem gewoon leuk.
Ernstige conflicten zijn niet uitgesloten
Kies daarom altijd voor veiligheid en neem afscheid van het idee dat jouw hond alleen al vanwege zijn leeftijd geen ernstige conflicten met andere honden kan veroorzaken.
Zelfs als vreemde honden hem niet met slechte bedoelingen benaderen, kan de daaruit voortvloeiende onvoorzichtigheid leiden tot beangstigende of zelfs gevaarlijke situaties voor je puppy.
Ontmoetingen met vreemde honden
Als je onbekende honden tegenkomt, moet je altijd van tevoren met de eigenaar in gesprek gaan en vragen of de andere hond sociaal genoeg is en een puppy kan verdragen. Alleen dan mogen ze elkaar voorzichtig besnuffelen.
Dit is met name belangrijk omdat je jonge hond erg beïnvloedt zal worden door het contact met honden tijdens zijn eerste levensjaar. Voor sommige oudere honden zijn drukke puppy’s ronduit vervelend. Grommen of bijten kunnen het gevolg zijn.
Vermijd ontmoetingen die conflicten kunnen uitlokken
Als je niet zeker bent of je niet op je gemak voelt bij een ontmoeting met een andere hond, is het volkomen terecht en verstandig om de ontmoeting te vermijden en je puppy uit deze situatie te houden. Als het nodig is, kun je hem ook in je armen nemen en wegwandelen!
Negatief contact betekent vaak een grote stap terug in het socialisatieproces en kan een zelfverzekerde en nieuwsgierige jonge hond doen veranderen in een bang en nerveus dier.
Puppyklas en hondenschool
Eén van de tips voor vele positieve ontmoetingen en een puppy die van jongs af aan sociaal is, is het volgen van een puppyklas bij een goede hondenschool. Hier leert je hondje een heleboel andere puppy’s kennen en oefent hij alvast een beetje hondenetiquette.
Wij wensen jou en je puppy alvast vele leuke ontmoetingen met andere twee- en viervoeters!
Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?