{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/honden-opvoeden/medical-training-voor-honden","title":"Medical Training voor honden","mag_id":230531,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":731,"sub_cat_name":"Honden opvoeden","cat_id":202}
Met een Medical Training kun je een bezoek aan de dierenarts voor je hond meer ontspannen laten verlopen.
Een bezoek aan de dierenarts betekent voor veel honden pure stress. Maar daar kan iets aan worden gedaan. Met een Medical Training voor honden kan hierbij voor een meer ontspannen situatie voor hond en baas zorgen. Honden leren om onderzocht en aangeraakt te worden. Hierdoor leren ze ook met vervelende situaties om te gaan zonder stress te ervaren.
Onaangename geuren, aanrakingen van vreemden, pijn en een gedwongen houding op de behandeltafel. Een bezoek aan de dierenarts is voor de meeste honden een onaangename ervaring.
Veel honden proberen, zonder succes, te vluchten of vertonen zelfs agressief gedrag. Andere zijn verstijfd van angst. Dankzij een Medical Training kan je hond de, in zijn ogen, uitzichtloze situatie bij de dierenarts echt anders leren ervaren.
Hij kan het bezoek aan de dierenarts samen met zijn baasje niet hulpeloos, maar juist stressvrij beleven. Ook andere lastige situaties kun je door middel van deze training onder de knie krijgen. Denk bijvoorbeeld aan vachtverzorging, het toedienen van oogdruppels of het verwijderen van teken.
Wist je dat veel dierentuinen met deze speciale training voor dieren werken? Bepaalde exotische dieren kunnen zo zonder narcose worden onderzocht.
Vier redenen voor Medical Training
Helpt om een bezoek aan de dierenarts meer ontspannen te maken.
Dankzij Medical Training kun je je hond gemakkelijker verzorgen, zoals nagels knippen en wassen.
Ondersteunt hondenbezitters in het dagelijks leven (controle van een poot als je hond mank loopt, verwijderen van teken, enz.).
Medical Training voor honden: de basis
De twee belangrijkste grondbeginselen voor Medical Training zijn vertrouwen en doelgericht leren.
Leertheorie: conditionering en contraconditionering
Bij Medical Training voor honden spelen conditionering en contraconditionering een belangrijke rol.
Conditionering betekent simpel gezegd: leren als gevolg van stimuli. Een goed voorbeeld hiervan waren de experimenten met de honden van Pavlov: als een hond voedsel ziet (onvoorwaardelijke prikkel), veroorzaakt dit bij hem speekselvloed. Pavlov luidde altijd een belletje als er eten werd geserveerd. Uiteindelijk was het geluid van de bel alleen al voldoende om speekselvloed te stimuleren. De bel veranderde zo van een neutrale naar een voorwaardelijke prikkel.
Bij Medical Training wordt gewerkt met contraconditionering en positieve bekrachtiging. Een onaangename of bedreigende stimulus (onderzoek, hondentrimmer, enz.) wordt dan gecombineerd met een positieve stimulus. Deze stimulus is voer als beloning. Het is belangrijk om de juiste beloningen te gebruiken. Denk aan kleine trainingstraktaties.
Leren samenwerken
Medical Training heeft als doel de hond aan te moedigen om mee te werken aan noodzakelijke onderzoeken of lichaamsverzorging. Want er kan veel meer bereikt worden met samenwerking dan via druk. Als je druk opbouwt, zal je viervoeter proberen de druk te vermijden. Als reactie zal je hond nog meer weerstand bieden.
De clicker bij Medical Training voor honden
Doet wat je tot nu toe hebt gelezen je denken aan je clicker? Dan heb je het bij het juiste eind! Want clickertraining kan uitstekend worden opgenomen in Medical Training. Je beloont immers veel kleine tussenstappen en versterkt ze positief.
Omdat je tijdens de oefeningen vaak beide handen nodig hebt, kan het zinvol zijn om een andere indicatie te gebruiken dan een clicker. Maak bijvoorbeeld een klakkend geluid met je tong.
Duidelijke signalen om de start van de training aan te kondigen
Kondig de training altijd aan met hetzelfde woord, zoals ‘onderzoek’. Gebruik hierbij ook altijd hetzelfde oppervlak, bijvoorbeeld een badmat. Later kun je het signaalwoord en oppervlak gebruiken bij de dierenarts of hondentrimmer.
Nuttige oefeningen en commando’s voor Medical Training met honden
Het oefenen van basisgehoorzaamheid en targettraining zijn een nuttige aanvulling op Medical Training met honden.
Hierbij is de voorbereiding belangrijk. Als je met een van de onderstaande commando’s werkt, moet je pas beginnen met een Medical Training zodra je hond de betreffende basisoefening probleemloos onder de knie heeft.
Basiscommando’s
De volgende commando’s en targets kunnen handig zijn:
Zit en blijf: veel onderzoeken kunnen snel uitgevoerd worden als een hond meewerkt en naar het commando ‘zit’ of ‘blijf’ luistert.
Geef poot: ‘geef poot’ is een klassiek commando voor alles wat te maken heeft met onderzoek van de voorpoten en voor nagelverzorging.
Kintarget: de hond legt zijn kin op een handdoek of op de hand van zijn baasje of de arts en blijft tijdens het onderzoek in deze positie. Dit is een praktische positie voor veel onderzoeken, van bloedafname tot ooronderzoek.
Zijwaartse positie: soms moet een hond bij de dierenarts in deze positie gaan liggen, voor velen een echte uitdaging. Wanneer hij zo ligt, kan de arts bijvoorbeeld de nagels knippen of bepaalde echografische onderzoeken uitvoeren.
Ontspanningssignalen: een ontspanningssignaal kan nuttig zijn in het dagelijks leven, ook bij Medical Training. Je kunt bijvoorbeeld een sjaal om je hond slaan. Wanneer hij de sjaal draagt, wil dat voor hem gaan zeggen dat hij zich mag ontspannen. Aai je hond rustig en koppel het signaal langzaam aan ontspanningstijd. Maar verwacht tijdens een bezoek aan de dierenarts niet te veel van dit signaal.
Stap voor stap: geduld is cruciaal
De meeste hondenbezitters hebben al ervaring met traktaties als afleiding voor hun hond tijdens onaangename situaties. Maar op dit punt moet nogmaals worden benadrukt: Medical Training voor honden vergt veel geduld. Het draait allemaal om leren op de lange termijn. Het kan maanden duren voordat er successen te zien zijn in de praktijk van de dierenarts.
Medical Training voor honden: 3 voorbeelden
Wat is de beste manier om mijn hond te trainen voor een aangenaam bezoek aan de dierenarts? Hieronder vind je drie mogelijke benaderingen.
Voorbeeld 1: een eenvoudig onderzoek
Oefen met onderzoeken
Laat je hond er eerst aan wennen dat hij overal wordt aangeraakt. Begin eenvoudig.
Raak hem eerst aan en laat je hand twee tot drie seconden op één plek liggen. Beloon je hond als hij rustig blijft. Herhaal dit een paar keer op eenvoudige plaatsen zoals zijn rug.
Ga daarna langzaam verder met moeilijkere plekken, zoals de poot. Als je je hand op zijn poot kunt laten rusten, vervolg dan jullie training door zijn poot rustig op te tillen.
Voorbeeld 2: teken verwijderen
Wennen aan de tekentang
Oefen dat je hond ontspannen blijft als je met de tekentang in de buurt komt. Ga pas daarna door met de volgende stap. Raak je hond aan terwijl je de tekentang in de andere hand vasthoudt. Als de hond rustig blijft, kun je de tang tegen de huid plaatsen.
Pas in de laatste stap wordt de teek eruit getrokken. Experts noemen deze stapsgewijze contraconditionering ook desensibilisatie.
Wat doe ik in de tussentijd met teken? De beste behandeling tegen teken is voorkomen. Maar als het toch nodig is, probeer je jouw hond af te leiden om dan de teek te verwijderen. Gebruik hierbij niet de signalen (commando en doek) die je voor Medical Training gebruikt.
Voorbeeld 3: oren onderzoeken
Ooronderzoek
Wat moet je hond kunnen voor dit type Medical Training? Het commando ‘zit’ gemakkelijk en over een langere periode beheersen. Als alternatief kun je ooronderzoeken met het kintarget oefenen op een handdoek. De meeste honden leren echter sneller om te zitten.
Stap 1
Beweeg je hand naar zijn oor terwijl je trouwe viervoeter blijft ‘zitten’. Beloon hem als hij netjes op zijn plaats blijft. Geef hem geen beloning wanneer hij zich verplaatst. Neem in dat geval een korte pauze. Laat je hond dan iets doen waar hij goed in is en beloon hem daarvoor.
Zodra je hond weer ontspannen in, geef je opnieuw het commando ‘zit’. Ga met je hand weer richting zijn oor en geef een beloning als hij rustig blijft, iets eerder dan vorige keer. Zo ga je stapje voor stapje richting het oor.
Stap 2
Als je hond het niet erg vindt dat je met je hand bij zijn oor komt, leg je hand er dan op. Als dit goed lukt, beloon hem dan direct. Vervolgens blijf je steeds langer op zijn oor rusten, totdat je hem een minuut lang kunt aanraken.
Als je hond zich terugtrekt, ga je terug naar stap één. Het is belangrijk om hem te laten zien dat je zijn wensen respecteert en om hem veel beloningen te geven voor het gewenste gedrag. Zo krijgt hij steeds meer vertrouwen.
Stap 3
Als je hond volledig kan ontspannen tijdens het aanraken, begin je langzaam met het onderzoek of de verzorging van het oor. Nogmaals: als de hond meewerkt, krijgt hij veel beloningen. Draait hij zijn hoofd weg of wil hij liever de situatie ontsnappen? Dan geef je weliswaar direct geen beloningen meer, maar je dwingt je trouwe viervoeter ook tot niets.
Belangrijk: verander regelmatig de trainingslocaties, maar blijf wel hetzelfde oppervlak gebruiken (een badmat of iets dergelijks). Zo bereik je generalisatie. Want je wilt niet dat je hond alleen thuis in de woonkamer meewerkt.
Het is zinvol om later in de training ook afwisseling in te bouwen in de ‘personen die je hond onderzoeken’. Werk je met een clicker of andere indicator, dan gebruik je dit vóór elke beloning om die positief te versterken.
Verdere tips voor Medical Training
Hoe jonger je hond, des te eenvoudiger de training zal verlopen. Als je hond slechte ervaringen heeft en bij het zien van een borstel al in paniek op de vlucht slaat, moet je geduldig blijven.
Ook nieuwe gebruiksvoorwerpen, zoals een borstel met een andere kleur, kunnen naast de trainingsondergrond helpen om een nieuwe routine aan te kondigen. Doelen die pijnlijk kunnen zijn, zoals ‘haren uit de oren plukken’, zijn beter als je meer ervaring hebt.
Verdere tips voor Medical Training met je hond:
Met kleine stapjes je doel bereiken: neem niet teveel hooi op je vork.
Hoe meer ontspannen jullie beginnen, des te beter verloopt de training.
Werk zoveel mogelijk op ooghoogte van je hond en niet vanuit een hogere positie.
Als je hond gromt of ontwijkgedrag vertoont: straf je hond in ieder geval niet, maar stop met de oefening en ga weer een stapje terug.
Zoals zo vaak bij een training met of zonder hond geldt: de weg is het doel. Als je de Medical Training met geduld opbouwt en de signalen van je hond goed in de gaten houdt, leer je veel over je hond. Intussen biedt ook een aantal trainers in hondenscholen Medical-Training-cursussen aan.
Medical Training voor honden: veel wegen leiden naar de bestemming
Met of zonder clickers en targets, er zijn vele vormen van Medical Training voor honden. Cruciaal zijn kleine stapjes. Hierdoor kun je hond positieve ervaringen opdoen om hem meer zekerheid te geven voor bij een bezoek aan de dierenarts. En om vertrouwen in jou te hebben.
Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?