Paarden die aan de longe lopen verbazen ons niet – maar honden? Lees hier waarom longeren met een hond een prima training kan zijn.
Wat is longeren met een hond precies?
De mens staat in het midden terwijl zijn hond in een cirkel om hem heen loopt aan een lange ‘lijn’, de longeerlijn. Bij paarden is longeren al lang een gevestigde en zinvolle trainingsmethode. Steeds meer hondenbaasjes herkennen de mogelijkheden van het longeren voor de gezamenlijke training met hun hond. Longeren is inmiddels uitgegroeid tot een nieuw type hondensport. Geen wonder: als je hond meer dan alleen maar in een cirkel wil lopen, biedt de training veel mogelijkheden om samen te leren. En natuurlijk om plezier te hebben! De moeilijkheidsgraad is makkelijk aan te passen aan het respectieve mens-hond-team.
Longeren met je hond – de eerste stappen
Zin om je heerlijk uit te leven samen met je hond? Geen probleem! Wij begeleiden je bij de eerste stappen:
Lijn en cirkel
Voordat je aan de slag gaat, baken je een cirkel af. Hiervoor kun je bijv. dikke banden of pijlers gebruiken, die je op korte afstanden van elkaar plaatst. De hond moet zich duidelijk in de cirkel kunnen oriënteren. Hoe groot de cirkel is, hangt af van de grootte van je hond. Voor de meeste honden is een straal van vijf meter geschikt. Voor een Chihuahua neem je best een straal van vier meter. Plan het ruim – je hond moet tenslotte niet duizelig worden. Kies een geschikte sleeplijn voor je cirkelgrootte.
Is er een verboden zone?
Overweeg het volgende voordat je gaat trainen: is de inwendige cirkel een verboden zone voor je hond? Dan moet je dit vanaf het begin laten zien. Als er geen verboden zone is, mag de hond in de cirkel komen. Hij krijgt zijn beloning echter alleen als hij aan de buitenrand van de cirkel loopt.
Samen in een cirkel lopen
In het begin leert je hond aan de buitenkant van de afgebakende cirkel aan de lijn te lopen. Versterk in het begin elke correcte stap aan de buitenrand met een complimentje of de klikker. Vergeet niet om je hond af en toe te belonen met een traktatie. Als je hond begrijpt dat hij zich in de cirkel moet oriënteren, mag je de afstand tot hem vergroten. Als het spelen in de cirkel verboden is voor je hond, breng hem dan altijd terug naar de buitenrand als hij naar je toe loopt. Als er geen verboden zone is, mag de hond naar je toe komen. Negeer hem echter en versterk hem alleen op een positieve manier als hij aan de buitenrand loopt. Timing en lichaamstaal zijn van groot belang. In het begin zal de hond naar je toe willen komen, telkens als je naar hem kijkt. Ga daarom te werk in kleine stappen en blijf eerst dicht bij je hond. Begin met een paar minuten training om je hond niet te overdonderen.
Mogelijke taken bij het longeren
Als je hond begrijpt hoe hij in een cirkel moet lopen, kun je de training uitbreiden met verschillende taken. Begin met basiscommando’s die je hond goed begrijpt – bijv. ‘zit’ of ‘lig’. Later kun je commando’s zoals ‘stop’ of ‘loop’ introduceren. Of het nu gaat om een puppy of een volwassen hond: longeren lukt alleen als je hond begrijpt wat je van hem wilt. Als je hond het commando ‘stop’ niet meteen uitvoert, kan hij het aan de longe ook niet.
Over de commando’s: Als we het hebben over het ‘professionele’ longeren, is het wenselijk om af te zien van verbale communicatie en traktaties. Deze twee factoren spelen alleen bij de eerste lessen een rol en worden stuk voor stuk tot een minimum beperkt. Let echter wel op het volgende: longeren biedt dan wel een geweldige trainingsmogelijkheid – het moet vooral voor jou en je hond plezierig blijven.
Longeren voor gevorderden
Vind je longeren met je hond leuk en ben je op zoek naar grotere uitdagingen? Geen probleem: je kunt de training naargelang jouw wensen uitbreiden. Ervaren mens-hond teams gebruiken bijv. verschillende cirkelvarianten als extra uitdaging. Bij het vrij longeren is er geen afgebakende cirkel – de hond loopt ‘vrij’ of loopt aan de sleeplijn. Bij het longeren met trucjes loopt de hond in twee cirkels, bijv. in de vorm van een acht. Ook longeren met meerdere honden tegelijkertijd is mogelijk. Ga na of er in jouw buurt een hondenschool is die longeren met honden aanbiedt. Met gelijkgestemde baasjes wordt de training dubbel zo leuk. Een ervaren trainer geeft je waardevolle tips over de bijzonder veeleisende communicatie met je hond tijdens het longeren.
Vijf redenen – waarom longeren met een hond zinvol is:
- Nieuwe perspectieven bieden nieuwe trainingsimpulsen
- Bevordert het concentratievermogen van de hond
- Biedt lichamelijke en mentale training
- Hond en mens leren elkaar lichaamstaal beter kennen
- Versterkt de band tussen mens en hond
Is longeren geschikt voor alle honden?
Longeren is voor veel honden een uitstekende bezigheid. Sportieve honden die graag met mensen samenwerken reageren doorgaans erg enthousiast. Denk maar aan de Border Collie of de poedels. Aangezien de hond ook langzaam mag lopen, is longeren ook geschikt voor oudere of zieke honden die een gecontroleerde loop- en looptraining nodig hebben. Puppy’s leren best eerst een aantal basiscommando’s voordat ze van start gaan met longeren. Je kunt puppy’s dan spelenderwijs laten kennismaken met het lopen in een cirkel. Als je hond een jacht- of reddingshond is die veel zelfstandig moet werken, is longeren misschien niet de beste keuze. Praat hierover met je trainer als je twijfelt.