{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/honden-opvoeden/je-puppy-aan-een-lijn-leren-lopen","title":"Je puppy aan een lijn leren lopen","mag_id":230810,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":744,"sub_cat_name":"Puppy","cat_id":202}
Aan de lijn lopen is een van de belangrijkste aspecten van de hondentraining.
Goed aan de lijn lopen bij puppy’s is een van de belangrijkste disciplines in de hondentraining. Maar hoe leer je een hond om goed aan de lijn te lopen? Met wat kennis en veel geduld is die training helemaal niet moeilijk. We tonen je stap voor stap wat belangrijk is om je puppy aan de lijn te leren lopen.
Van kleins af aan: als puppy losjes aan de lijn
Problemen bij honden om aan de lijn te lopen vinden vaak hun oorsprong in hun tijd als puppy. Dit is vooral problematisch als de hond tot een groot en zwaar ras behoort. Dit soort honden zijn later op volwassen leeftijd moeilijk te bedwingen.
Begin daarom zo vroeg mogelijk om je hond aan de lijn te leren lopen. Je kunt met de eerste oefeningen beginnen als je puppy ongeveer acht weken oud is. Dit soort training versterkt de band tussen jou en je huisdier. Je legt tegelijk de basis om goed aan de lijn te lopen. Hieronder laten we stap voor stap zien hoe je snel je doel kunt bereiken.
Twee regels: zo leer je een puppy aan de lijn te lopen
Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om de puppy te trainen aan de lijn te lopen. Je moet gewoon twee regels volgen:
Ga niet verder als de lijn strak gespannen is.
Als de lijn los is, lopen puppy en eigenaar verder. De puppy mag dan ook de richting kiezen. Als de lijn weer strak wordt getrokken, moet hij dit aanvaarden.
Maar nu komt het moeilijke deel van de training: beide regels moet je altijd en overal consequent opvolgen.
Heb je een puppy aan een lijn, is het enorm belangrijk om consequent te zijn.
Als een puppy als een gek aan de lijn trekt, zijn de redenen voor het wangedrag meestal aan het andere eind van de lijn te vinden. Want over het algemeen heeft de eigenaar van de hond zich gewoon niet aan de twee basisregels gehouden. Het probleem: de hond wordt geleerd dat hij alleen maar hoeft te trekken om een bepaald doel te bereiken.
Het is niet doorslaggevend of het een spannende struik of een andere hond is. Veel eigenaars van een puppy geven graag onmiddellijk toe aan het verlangen van hun hond om een andere richting op te gaan. Zo versterken ze echter gedragspatronen die moeilijk te doorbreken zijn en veel geduld vergen. Je puppy aan de lijn leren lopen wordt zo steeds moeilijker.
Hoe leer ik mijn puppy aan de lijn lopen?
Je puppy moet vanaf het begin blij zijn om je te volgen als je wil dat het op de lange duur werkt dat hij aan de lijn loopt. Begin daarom met de training door je hond een paar meter van je vandaan te lokken – zonder lijn.
Tip: Als de omgeving je hond te veel spannende prikkels biedt die hem afleiden, kun je ook een snack of puppyspeelgoed als lokmiddel gebruiken.
Nu met de lijn
Als deze oefening na een paar dagen goed lukt, kun je het bij de volgende stap met een hondenlijn proberen. Belangrijk: de lijn moet altijd los blijven hangen! Als ook dit vlot lukt, kun je de afgelegde afstanden langzaam uitbreiden.
Verminder nu het aantal snacks. Geef ze nog maar af en toe bij het wandelen aan een losse lijn. Als ook dit zonder problemen lukt, is de basis voor goed wandelen aan de lijn voor de puppy gelegd.
Aan de lijn lopen langzaam opvoeren
Nu moet je grotere uitdagingen met je puppy aangaan. Wijs bijvoorbeeld een bestemming aan waarvan je weet dat de hond er graag naartoe wil. Dat kan eventueel een andere hond of een kauwbot zijn.
In de opwinding zal je puppy waarschijnlijk niet denken aan het feit dat de lijn eigenlijk los moet zijn. Dus stop en wacht zodra de lijn strak komt te staan. Pas als de lijn weer losser wordt omdat je hond zich weer naar je omdraait, ga je verder.
Het goede aan dit soort training is dat er geen beloning meer nodig is. Want de hond leert: ‘Als ik aan de losse lijn loop, kom ik op mijn gewenste bestemming!’
De aanhouder wint!
Deze oefening kan voor sommige jonge honden lang duren, maar het is de moeite waard om vol te houden! Doe de training in een rustige omgeving waar je lang stil kunt staan of in kleine stapjes kunt lopen zonder je ongemakkelijk te voelen.
Als je puppy deze trainingsstap een paar keer goed heeft uitgevoerd, kun je de moeilijkheidsgraad wat meer opvoeren. Ga niet rechtstreeks op het voorwerp waar je puppy zo naar verlangt, maar maak kleine omwegen. Als je hond meer en meer zelfverzekerd aan een losse lijn loopt, kun je er gemakkelijk speelse sessies van maken.
Puppy’s aan lijn leren lopen: tips voor blijvende resultaten
Consequent zijn is het belangrijkste element in de hondentraining. Dit geldt ook voor het trainen van de puppy om aan de lijn te leren lopen. Sta jezelf geen ‘uitzonderingen’ toe waardoor je puppy van de regel afwijkt en ongewenst gedrag uitlokt.
Het is dus beter hem thuis te laten als je gehaast bent en geen tijd hebt om te stoppen tot de lijn weer los is. Als je puppy nog niet zo groot is, kun je hem ook dragen in plaats van stil te blijven staan.
Soms kan het ook helpen als je naar achteren loopt. Dit is meestal niet nodig voor puppy’s, maar voor sommige honden is het een praktische aanvulling.
Tip bij niet consequent zijn
Als je van jezelf weet dat het moeilijk is om altijd consequent te zijn, doe dan de training met een tuig en een halsband. Houd je bijvoorbeeld altijd aan de twee regels bij het wandelen met een halsband; als de hond een tuigje draagt, kun je gemakkelijker niet consequent zijn.
Deze tussenoplossing is nog altijd veel beter dan ongecontroleerde uitzonderingen. Zo leert je hond hoe hij zich aan de lijn moet gedragen, althans in verband met een halsband.
Lijnen zijn bij puppy’s geen vervanging om goed aan de lijn te lopen
Tenslotte nog een opmerking over iets dat veel hondenbaasjes helaas vaak lijken te vergeten. De lijn is geen instrument dat wordt gebruikt om je hond te sturen waar je hem wilt hebben. Ze dient alleen als verbinding voor noodsituaties. Bovendien is het op sommige plaatsen een noodzakelijke voorwaarde om samen met je hond te kunnen komen.
De beste verbinding tussen jou en je hond is altijd onzichtbaar. Alles is gebaseerd op wederzijds begrip en veel samen trainen!
We wensen je veel ontspannen uitstapjes met je puppy!
Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?