{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/honden-opvoeden/houd-je-puppy-bezig","title":"Houd je puppy bezig","mag_id":337658,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":744,"sub_cat_name":"Puppy","cat_id":202}
Is er een puppy in huis? Welkom, kleine harige vriend! Laat het nu in alle rust gebeuren. De overgang op een nieuwe omgeving is namelijk al heel spannend voor deze kleine viervoeter. In het begin is het belangrijk om je puppy veiligheid te geven. Maar uiterlijk na een paar dagen zul je merken dat je kleine huisgenoot een frisse drang om te doen voelt. De vraag is nu: Hoe houd je de puppy het beste bezig? Eén ding is zeker: Je zult je niet vervelen met je jonge hond!
Ga samen met je knuffelige vriend op ontdekkingstocht. Verken de dichtstbijzijnde omgeving en begin daar langzaam mee (bijv. in de voortuin). Belangrijk: Zorg altijd voor rust, zodat je hond leert dat er geen gevaar bestaat vanuit onbekend terrein. Oefen tegelijkertijd dat je puppy zijn behoefte altijd veiliger buiten doet. Ook korte autoritten, een bezoek aan de dierenarts en eerste bezoeken aan vrienden zijn kleine avonturen die belangrijk zijn voor de puppy. In de vormingsfase leert hij namelijk veel dingen kennen om een rustige jonge hond te worden.
Kruipen en socialiseren
De periode tussen de 8 en de 16 weken wordt beschouwd als een gevoelige fase, die een grote rol speelt tijdens de vorming en socialisatie. Laat je puppy nu uiterlijk bevriend raken met de kat en maak kennis met soortgenoten op de puppy-school. Goed gesocialiseerde puppy’s blijven ook later ontspannen en laten zich niet uit hun rust krijgen door andere honden. Als je de puppy speeluren bezoekt, kun je ook vragen stellen over de trainingsuren voor jonge honden, want je kleine metgezel heeft nog veel te leren. Het bezighouden van puppy’s via een hondenschool is een goede keuze voor dieren om plezier en leren te combineren.
Leren? Heerlijk!
Leren is niet alleen belangrijk op een hondenschool. Je kunt het op veel manieren in het dagelijks leven integreren. De herhaling van de lessen wordt door je puppy gekenmerkt. Doe altijd slechts een paar minuten en af en toe slechts één oefening om vervolgens terug te keren naar je vorige bezigheid. Zo blijft de concentratie van je puppy behouden. Bied veel lof en straf hem nooit. Maak het leren voor je puppy smaakvol. Beloon hem telkens als hij iets goed heeft gedaan. Daarvoor heb je geen ongezonde snacks nodig. Optimaal om mee te beginnen is een hoogwaardig droogvoer voor honden tot een leeftijd van zes maanden, dat optimaal is afgestemd op de behoeften van de jonge hond. Draag het beste iedere dag een voerzakje bij je, zodat je de kleine beloning altijd bij de hand hebt.
Tips voor training en beloning
Belangrijk: Jonge honden hebben een lage aandachtsspanne. Train slechts een paar minuten en sluit de leersessies altijd af met een succeservaring en een lekkere hap. Gebruik het hoofdvoer van je hond als smaakvolle beloning. Droogvoer is bijzonder makkelijk te hanteren. Weeg de dagelijkse hoeveelheid af en laat de hond de brokken over de dag verspreiden. Zo heeft je hond niet alleen veel plezier, maar riskeert hij ook zijn slanke lijn niet te verliezen. Pas de hapjes aan de ontwikkeling van je harige metgezel aan en kies een voer dat is afgestemd op je hond. Happy Dog biedt voor iedere hond de juiste brokken. Van junior- tot seniorvoer tot mini-brokken of smaakvolle varianten voor voedingsgevoelige honden.
Ontspannend onderweg
Houd je puppy bezig – dat gaat als vanzelf tijdens wandelingen! Ook hier geldt: Begin met kleine stappen! Met een eenvoudige vuistregel kun je inschatten hoe lang je je hond maximaal moet uitlaten. Per levensmaand kun je ongeveer vijf minuten langer met hem naar buiten gaan. Meer concreet: Als je puppy vier maanden oud is, kun je ongeveer 20 minuten met hem wandelen. Dan is er weer een pauze nodig om het skelet en de spieren niet te overbelasten. Geef je hond wat controle als hij te vrolijk stoeit. Pas op de leeftijd van 12 tot 18 maanden – afhankelijk van de grootte van de volwassen hond – wordt je hond als volwassen beschouwd. Vermijd het beklimmen van trappen met een jonge hond en geef de dierenarts het groene licht voordat je aan hondensport begint.
Spelen en veel plezier
Ook zoekspelletjes zijn een geweldige manier om je puppy bezig te houden. Verdeel de afzonderlijke stukjes voer over je vier muren of in de voortuin en laat je nieuwsgierige snuffelman gewoon op zoek gaan! Verhoog de moeilijkheidsgraad langzaam. Later kun je de lekkere beloning ook verstoppen onder kleine kartonnen bekjes. Zelfs als je maatje meer ervaring heeft en slimmer wordt: Hij zal blij zijn met zijn beloning. Tip: Vanaf zeven maanden kun je kiezen voor normaal juniorvoer dat niet alleen optimaal is afgestemd op jonge honden, maar ook iets grotere brokken bevat.
Houd je puppy bezig met speelgoed
Veel honden verliezen na een jonge leeftijd hun zin om te spelen, met name bij grote rassen. Geniet dus van de puppy-tijd, waarin je maatje bijzonder veel plezier aan het spelen toont. Naast zoekspelletjes zijn er natuurlijk ook verschillende soorten hondenspeelgoed te vinden. Een stuiterende bal motiveert veel jonge honden om vrolijk op te jagen. Let erop dat je puppy zich tijdens het gevecht niet overbelast en dat de bal niet ingeslikt kan worden. Pluche dieren voor honden met of zonder geluiden worden graag rondgesleept. Geef je jonge hond dus gerust het ene of andere pluche dier dat hij trots als prooi kan presenteren. Een hondenspeelgoed van gedraaide katoenen garens is geschikt voor trekspelletjes en om rond te kauwen. Dit kan ook erg prettig zijn voor je hond tijdens de tandverwisseling.
Intelligentiespeelgoed voor puppy’s
Klein, maar mooi: Ook jonge honden zijn dol op mentale sporten. Hoewel de aandacht van de kleine rakkers nog niet erg groot is, zijn honden al op puppy-leeftijd erg nieuwsgierig en lossen ze graag kleine puzzels op. Houd er toch rekening mee dat puppy’s meerdere uren slaap per dag nodig hebben en dienovereenkomstig veel pauzes hebben. Anders zul je de kleine puppy overbelasten, wat op zijn beurt het leereffect vermindert. In principe wordt intelligentiespeelgoed aanbevolen voor puppy’s vanaf een leeftijd van 5-6 maanden.
De werking van denkspeelgoed is meestal altijd hetzelfde. De hond probeert de snoepjes die in het speelgoed verborgen zitten te bereiken. Een bepaald mechanisch systeem maakt het vinden moeilijker voor je hond. Je hond moet bijvoorbeeld elementen verplaatsen of de hendel omdraaien om de snack te bereiken. Als het hem lukt om de taak op te lossen, beleeft hij dankzij de beloning in de vorm van een snack een succeservaring. Intelligentiespeelgoed is verkrijgbaar in verschillende modellen. Ook de moeilijkheidsgraad varieert. Geef je puppy voorlopig eenvoudig intelligentiespeelgoed. Naarmate ze ouder worden, kan je hun toevlucht nemen tot gecompliceerder speelgoed voor het denken.
Houd je puppy bezig: De kracht ligt in rust
In principe slapen jonge honden erg veel. Tot wel 20 uur per dag brengt je hond door met dutjes en rust! Geen wonder, want je hebt veel te doen en rusttijden zijn belangrijk. Het klinkt misschien raar, maar: Geef je jonge hond niet alleen basisgehoorzaamheid, maar ook ontspanning. Natuurlijk moet hij zich niet vervelen. Maar als je je puppy voortdurend bezig houdt en ‘duwt’, zul je later een zeer veeleisende hond hebben die rustpauzes niet op prijs weet te stellen. Geniet dus al samen met de puppy van de ene of andere middag op de bank.
Wij wensen je een geweldige tijd met je nieuwe huisdier!
Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?