{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/honden-opvoeden/hond-is-bang-voor-vuurwerk","title":"Mijn hond is bang voor vuurwerk!","mag_id":28026,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":731,"sub_cat_name":"Honden opvoeden","cat_id":202}
Welke feestdag je ook viert: het schitterende vuurwerk aan de donkere hemel blijft altijd een fascinerend beeld. Maar, help! Mijn hond is bang voor vuurwerk.. Je hoort ze vaak piepen of ziet ze onrustig door je huis heen lopen. Sommige honden worden er ontzettend nerveus van. Lees in dit artikel meer over hoe je je hond kan voorbereiden op het vuurwerkspektakel en hem wat rustiger kan houden.
De jaarwisseling is voor veel hondenbezitters een ware uitdaging. Vuurpijlen, rotjes en matten zijn allemaal soorten vuurwerk waar sommige honden erg gespannen van worden. Zelfs honden die normaal gesproken rustig zijn worden hier nog wel eens onrustig van. Vele honden trekken zich terug in hun hondenmand. Echter zijn er ook iets vocalere honden die direct in paniek raken. Ze eten niks meer, luisteren niet en trillen heftig. Als je hond dit soort symptomen vertoont is het aan jou de taak om hem gerust te stellen en zijn angst te verminderen. Maar hoe doe je dat? Je kunt het vuurwerk immers niet met een druk op de knop uitzetten.
Mijn hond is bang voor vuurwerk, directe maatregelen tegen vuurwerkangst
Help! Mijn hond is bang voor vuurwerk! Als de eerste test-vuurpijlen al worden afgeschoten is het voor langdurige therapie tegen geluidsfobie al ruim te laat. Gelukkig kun je ook op korte termijn een verschil maken voor je hond en zijn angst:
De hond aanlijnen
Ook op nieuwsjaarsavond moeten honden naar buiten om even hun boodschap te doen. Niet meer naar buiten gaan is dus geen optie. Om de wandelrondjes zo stressvrij mogelijk te maken kun je overdags het beste langs rustige plekken lopen. Neem je hond bijvoorbeeld mee naar het bos. Vermijd dichtbevolkte gebieden, hier zijn mensen vaak overdag al bezig met het eerste knalwerk. Zorg er voor dat je je hond op deze dagen altijd aan de lijn hebt. Ook als je op een rustige plek bent kun je verrast worden. Het risico dat je hond van schrik wegloopt en je hem niet meer terugvindt moet je niet onderschatten.
Samen met de hond het huis in gaan
Als het dan donker wordt worden ook de eerste vuurpijlen afgestoken. Nu is het dan ook tijd om met je hond naar binnen te gaan. Het is weliswaar gebruikelijk om rond 12 uur even naar buiten te gaan maar je kunt het beste binnen bij je hond blijven. Zo laat je hem niet alleen in deze gevoelige situatie. Honden die sterke angst voelen hebben er niet genoeg aan om in een rustige kamer te zitten – ze willen ook iemand bij zich hebben die ze vertrouwen en hun gerust kan stellen.
Deuren, ramen en rolluiken sluiten
De luide knal van vuurpijlen en andere soorten vuurwerk dringt zelfs door de dikste huiswanden heen. Door deuren, ramen en rolluiken gesloten te houden kun je je hond enigszins beschermen tegen de herrie van buitenaf. Veel honden worden hierdoor al een stuk rustiger. De flits die van sommige soorten vuurwerk afkomt is voor enkele honden ook al een probleem en een stressveroorzaker, dus als je geen rolluiken hebt is het alsnog handig om iets voor de openingen te hangen.
Radio en muziek harder zetten
Na het sluiten van de deuren en ramen kun je ook proberen het vuurwerkgeluid weg te dringen door wat extra te genieten van muziek of tv. Dit zijn vertrouwde geluiden voor de hond en zullen de herrie van buitenaf helpen neutraliseren. Zet je lievelingsmuziek op of zet de radio aan. Ook geluiden van de wasmachine of vaatwasser kunnen een rustgevend effect op je hond hebben. Pas echter op dat je niet overdrijft met het volume binnenshuis: als het te hard staat kan je hond dit ook niet prettig vinden.
Afleiden met lekkere geurtjes of snackjes
Honden die nog niet zo gestresst zijn laten zich ook wel eens afleiden door lekkere geurtjes of snackjes. Het idee is dat je hond zich dan minder concentreert op de herrie van buitenaf. Je kan bijvoorbeeld een geurspoor door de woning verspreiden, waar je hond aan kan snuffelen. Als je hond nog in de stemming is om te eten dan zijn er ook speciale snackjes om ze extra gerust te stellen.
Als baasje gemoedsrust uitstralen
Boven alles is het ontzettend belangrijk dat je zelf ook rustig blijft. Zorg ervoor dat je tijdens al je handelingen kalm bent. Als je je hond op het gemak geruststelt, kun je hem laten zien dat de geluiden buiten helemaal niet zo spannend zijn. Maar als je zelf ook in de paniek schiet door de reactie van je hond, gaat de hele situatie van kwaad tot erger.
Aaien is verboden!
Even zo funest als zelf in de paniek schieten is het aaien en liefkozen van je hond. Dit lijkt in eerste instantie een goed idee, maar zo bevestig je alleen maar de angst van je hond. Zo krijgt hij het gevoel dat zijn angst terecht is en er echt iets opmerkelijks aan de hand is. Het is moeilijk, maar je moet zo veel mogelijk proberen de stress van je hond te negeren en zelf gewoon rust uit te stralen. Je moet natuurlijk wel iets geven om je hond, maar overmatig geruststellen gaat daarbij niet helpen. Ga gewoon gezellig met hem op de bank liggen, klets met de rest van het gezelschap, lees een boek: doe maar gewoon normaal. Met rust in zijn omgeving zal je hond er ook sneller van overtuigd zijn dat er niks aan de hand is.
Mag ik mijn hond rustgevende medicijnen geven?
Als alle bovenstaande oplossingen geen effect hebben, dan zou je wensen dat er een medicijn is om je hond te geven waar hij rustiger van wordt. Deze wens is te vervullen, maar wel alleen als allerlaatste keus. De meeste verdovende middelen maken het voor je hond namelijk moeilijker om te bewegen, zonder dat ze de kern van het stressprobleem aanpakken. Het idee dat dieren bij veel herrie niet kunnen bewegen brengt ze juist alleen maar meer angst. Als je er toch voor kiest om medicatie te gebruiken, ga dan eerst uitvoerig in gesprek met je dierenarts. Ook met betrekking tot plantaardige medicatie moet je dat eerst overleggen.
Mijn hond is bang voor vuurwerk, therapie – is dat een optie?
Angst bij honden is behandelbaar als het gaat om alleen gelaten worden, of om de angst van vreemde mensen/dieren. Honden die angstig worden door vuurwerk zullen dat waarschijnlijk ook zijn bij andere heftige geluiden, zoals onweer. Het is dan goed om je af te vragen waarom je hond dit precies doet. Een therapie onder begeleiding van experts kan helpen met het vinden van de oorzaak en zo kan deze doelgericht worden aangepakt. Verschillende oorzaken kunnen er zijn die deze angsten uitlokken.
Met een druk op de knop minder angst
Een andere vorm van therapie is door middel van geluidsfragmenten. Zo kun je bijv. vuurwerkgeluiden afspelen, zachtjes beginnen en dan het volume opbouwen. Zo kun je je hond enigszins trainen om te wennen aan het geluid. Een methode als dit heeft echter wel veel tijd nodig en dient meerdere weken beoefend te worden.
Verdere maatregelen tegen de angst
Naast de reeds genomen maatregelen zijn er nog twee andere opties die de angst voor vuurwerk kunnen doen afnemen. Het zijn weliswaar buitengewone oplossingen, maar ze zijn toch het proberen waard. Zo is er bijvoorbeeld een geurspray wat een kunstmatig rustferomoon naar je hond verspreidt en hem zo rustiger maakt, daarnaast zijn er ook andere kalmerende producten die het proberen waard zijn. Ook zijn er hondentrainers die gebruik maken van de T-touch methode, opgesteld door de Canadese Linda Tellington-Jones. Met speciale handelingen kun je je dier dan rustiger maken.
En bij de volgende jaarwisseling?
Ondanks al deze maatregelen kijken veel hondenbezitters met spanning naar de volgende jaarwisseling. Zelfs als je je hond rustig hebt kunnen maken is het nog een spannend moment. De kracht van het vuurwerk en de hectiek van alle mensen zijn allemaal dingen die honden niet vaak prettig vinden. Misschien is het een idee om nieuwjaar te vieren op een rustigere plek.
Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?