Clickertraining voor honden

Clickertraining hond

Clickertraining kan de band tussen hond en mens versterken.

Ieder hondenbaasje kent het woord clickertraining wel, maar wat houdt het precies in? Als je op een ingebouwde knop drukt, hoor je een zachte klik. In het volgende artikel vind je de belangrijkste informatie over clickertraining met je hond.

Wat is een clicker?

Heel eenvoudig gezegd is een clicker een handig, druppelvormig voorwerp met een knop in het midden. Sommige exemplaren zijn daarnaast voorzien van een uitschuifbare stok waarmee je naar dingen kunt wijzen.

Met behulp van een polsband kun je het kleine apparaat om je hand binden. Als je op de knop drukt, geeft de clicker een klikkend geluid.

hond bij clickertraining © DJakob / stock.adobe.com
Met de clicker is het leuk om je hond te trainen.

Hoe werkt een clickertraining voor honden?

Clickertraining met honden wordt al jarenlang bij de training van honden, bij paardentraining en zelfs ook bij katten toegepast. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de dieren door de clickertraining makkelijker kunstjes kunnen leren. Daarnaast kunnen ze ook beter ongewenst gedrag afleren.

Het principe is als volgt: aan iedere klik is een beloning gekoppeld. Om ervoor te zorgen dat je hond het kliksignaal echt als positief signaal ziet, moet je hem eerst met het geluid vertrouwd maken. Leer hem zo dat hij het geluid als alternatief voor een traktatie moet zien.

Tips voor de eerste clickertraining met je hond

Voordat je met je hond clickertraining gaat doen, moet je op een paar dingen letten. Wees gerust: Heb je het eenmaal onder de knie, dan zijn jij en je hond dol op de clicker!

Wat heb ik nodig voor een clickertraining?

Je hebt slechts een paar dingen nodig om samen met je hond aan clickertraining te doen: een clicker, een paar traktaties of droogvoer en een attente hond.

Bijzonder smakelijke hondensnacks vind je ook in de online shop van zooplus.

Hoe gebruik ik de clicker bij de eerste training?

Bij de eerste clickertraining met je hond is het belangrijk om je lieve huisdier het principe van clicker te leren. Klik in één beweging op de clicker en geef je hond snel een traktatie. De optimale timing speelt hierbij een bijzondere rol! Pas als je dit onder de knie hebt, begrijpt je hond het principe van deze hondentraining.

Herhaal de clickertraining per leseenheid ongeveer vijf keer. Geef bij iedere klik een traktatie zodat je hond de klik duidelijk begrijpt als beloning. Als je hem de traktatie te laat geeft, verliest de clicker zijn versterkende functie. Zodra je hond het klikken als beloning ziet, kun je met de juiste clickertraining beginnen.

Tips voor een succesvolle clickertraining met je hond

Begin met de clickertraining met een oefening die je hond al beheerst – bijvoorbeeld met het commando ‘Zit’. Geef je hond het commando en klik zodra hij de oefening correct heeft uitgevoerd.

De belangrijkste regels in één oogopslag:

  • Zorg ervoor dat je hond het klikken als beloning ervaart.
  • De training moet plaatsvinden in een zo prikkelarme en ontspannen mogelijke omgeving.
  • Let op de juiste timing: wanneer je te laat klikt, koppelt je hond zijn gedrag niet aan het klikken.
  • De beloning moet direct na de klik plaatsvinden.
  • Korte oefeningen zijn meestal productiever.
  • Las een pauze in zodra de concentratie van je hond afneemt.
  • Begin met eenvoudige oefeningen om je hond niet te overbelasten.
clickertraining met hond © melounix / stock.adobe.com
Na ieder klikgeluid krijgt je hond onmiddellijk een beloning!

Wat kan ik door de clickertraining met mijn hond bereiken?

Als je timing correct is, kun je je hond gaandeweg kunstjes leren. Daarnaast kun je op deze manier je hond verkeerd gedrag (bijv. overmatig blaffen) afleren. Dit kun je doen door correct gedrag positief te versterken en verkeerd gedrag te negeren.

Nog een tip: dwing je hond nooit als hij geen zin meer heeft. Stop met de clickertraining zodra zijn aandacht afneemt.

Pas wanneer je hond helemaal gewend is geraakt aan de clicker, kun je deze steeds blijven gebruiken.

Welke trucjes kun je met de clicker aanleren?

Misschien vraag je je af wat je je hond met de clicker kunt leren!

Het antwoord hierop luidt: eindeloos veel kunstjes. De moeilijkheidsgraad is natuurlijk verschillend. Start als beginner met het aanleren van meer eenvoudige kunstjes om je hond en jezelf niet te overbelasten.

Trucjes voor beginners

  1. Rondjes draaien

Om je hond te leren in rondjes te draaien, moet hij jouw hand volgen. Dat kun je doen door een traktatie in je hand te nemen. Gewoonlijk volgt je hond nu jouw hand, ook als je met je hand een cirkel in de lucht tekent.

Het is belangrijk dat je alleen klikt en hem beloont als je hond een hele draai maakt. Als hij na een paar herhalingen de draai goed uitvoert, kun je ook een stemcommando gebruiken (bijv. ‘Draaien’). Je kunt de handbeweging na een paar oefeningen ook verminderen totdat je hond alleen maar op je stemcommando reageert.

  1. Staan

Laat je hond voor dit commando eerst zitten. Neem vervolgens een traktatie in een hand en houd beide handen met gebalde vuisten naar je viervoeter toe. Kies de afstand zodanig dat hij zonder problemen je handen met zijn poten kan aanraken.

Wanneer je wilt dat hij dit gedrag vertoont, moet je hem aan het begin van de oefening aanmoedigen om met beide poten je handen staand aan te raken. Zodra hij het gewenste gedrag laat zien, moet je onmiddellijk klikken en hem belonen. Je kunt bij dit kunstje gaandeweg ook je handen weglaten totdat je hond alleen maar op jouw stem reageert.

hond staat bij clickertraining © DWP / stock.adobe.com
Commando’s met de clicker om met veel plezier snel te leren!
  1. Op een voorwerp gaan staan

Bij dit kunstje leert je hond met beide voorpoten op een plat voorwerp te gaan staan. Voordat jij en je hond dit met de clickertraining gaan oefenen, moet je een stevig en plat voorwerp hebben.

Zorg er allereerst voor dat je hond interesse in het voorwerp toont. Zet het voor hem en klik en beloon hem zodra hij er interesse in toont. Kijkt hij er helemaal niet naar, beweeg het dan best wat heen en weer.

Als je hond het voorwerp aan de beloning koppelt, kun je stoppen met het klikken en belonen. Je huisdier moet nu een andere manier van gedrag tonen om een beloning te krijgen. Hierbij wil hij doorgaans zijn grenzen verleggen.

Klik zodra je hond het voorwerp ook maar even met zijn poot aanraakt. Je moet wat geduld hebben om dit gedrag bij hem te bereiken. Als je hond na een paar keer herhalen begrijpt dat hij zijn poot op het voorwerp moet leggen, stop dan met klikken.

Als volgende stap moet je hond namelijk beide poten op het voorwerp leggen. Dit gebeurt op eenzelfde manier. Klik en beloon je hond als hij beide poten op het voorwerp legt. Zodra hij dit kunstje correct heeft uitgevoerd, kun je het hem ook met een stemcommando aanleren.

Do’s en Dont’s: de belangrijkste regels voor clickertraining met je hond

Clickertraining is geschikt voor iedere hond en ieder hondenbaasje! Toch zijn er een paar regels waarop je moet letten voor een succesvolle conditionering:

  • Train commando’s pas als je hond de methode heeft begrepen.
  • De timing is van groot belang: als je te vroeg of te laat klikt, is je hond in de war.
  • Maak tijdens de clickertraining geen enkel ander geluid, je hond moet zich in de eerste plaats op het klikgeluid concentreren.
  • Overbelast je hond niet en verwacht alleen zijn reactie op commando’s die hij in dat stadium heeft aangeleerd.

Als je hierop let, kun je veel met je hond bereiken. Maar het allerbelangrijkste is dat jij en je hond er samen plezier aan beleven. Als je hond op een bepaald moment geen zin heeft, accepteer dat dan. Zet de clicker opzij en start opnieuw als je hond weer gemotiveerd is.

In de online shop van zooplus vind je alle producten betreffende de clickertraining!

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.

15 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!

10 min

„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?