Soms ligt het dierlijke geluk op kilometers afstand en moeten de eigenaar en de pup over landsgrenzen heengaan op samen een toekomst te kunnen hebben. Dit is vaak het geval voor hondenliefhebbers die een zeldzaam ras willen hebben of een hond van een bepaalde fokker. Of voor hondenliefhebbers die kleine viervoeters uit het asiel een thuis willen geven. Wij geven je enkele tips over een puppy uit het buitenland adopteren.
Een puppy uit het buitenland adopteren stap 1: Voorkennis verzamelen
Ook als de foto’s heel schattig zijn en de viervoeter je optisch al om zijn poot heeft gewonden: voordat je een puppy uit het buitenland neemt, moet je van te voren zo veel mogelijk informatie verzamelen en dan pas een beslissing maken. Als de dierenbescherming of de desbetreffende fokker op enkele uren rijden van je vandaan woont, kun je de puppy daar opzoeken – wat dacht je van een weekendje weg om de pup te leren kennen? Bij een fokker is dat zinvol omdat je dan kunt zien onder wat voor omstandigheden de dieren gehouden worden en zodat je ook een beeld van de ouders krijgt. Je kunt dan ook vragen stellen over de verzorging en de socialisatie van de pup – dat kan ook in het geval van een dierenbeschermingsorganisatie. Vaak is de afstand ook te groot om op bezoek te gaan en moet je vertrouwen op de informatie die je krijgt. Schrijf voor het eerste telefoontje alle vragen op die je wilt stellen – vooral als je niet in je moedertaal belt. Als je echt interesse in het dier heeft, komt er een binnenlandse medewerker van de organisatie bij je langs om te kijken in wat voor leefomgeving de puppy terecht komt. Als je een huurhuis heeft, is het handig als je een bewijs heeft dat de huisbaas huisdieren toelaat. Maak van de gelegenheid gebruik om meer over de organisatie te weten te komen. Je kunt eventueel ook vragen stellen over de overdacht.
Veilig en gezond aankomen
Als je het met elkaar eens bent, zal de puppy gereserveerd worden. Meestal moet je een aanbetaling doen en wordt het koopcontract voorbereid – bij een serieuze procedure hoort dat er altijd bij! Dierenbeschermingsorganisaties leggen daar vaak in vast dat de hond vanaf een bepaalde leeftijd gecastreerd moet worden. Het contract is zowel voor de bescherming van de hond als de bescherming voor jezelf. Natuurlijk kost niet alleen een puppy van een fokker, maar ook een puppy van een dierenbeschermingsorganisatie geld. Zelfs als het over een paar paar honderd euro gaat, worden vaak niet alle kosten gedekt. Voor vertrek wordt de hond nog door een dierenarts gecontroleerd en krijgt hij een gezondheidscertificaat en een bewijs van vaccinatie en ontworming.
Bij dierenbeschermingorganisaties uit bepaalde landen moet ook een test op de zogenaamde “mediterrane ziekten” worden uitgevoerd. Vooral in sommige Zuid- en Oosteuropese landen komen hondenziektes zoals leishmaniasis voor die in Noord-Europa onbekend zijn. Sommige ziektes kunnen dodelijk zijn voor jouw hond en ook gevaarlijk zijn voor mensen, vooral voor kleine kinderen. Informeer voor de aankoop over ziektes die in het desbetreffende land voorkomen en zorg dat je schriftelijke bewijzen krijgt, waarop duidelijk staat dat jouw puppy deze ziektes niet heeft. Er moeten resultaten van een normale bloedtest op staan, niet van een onbetrouwbare snelle test.
In veel Europese landen is de import-leeftijd van honden relatief hoog – een pup moet bijvoorbeeld 15 weken oud zijn voordat hij legaal naar Duitsland mag. Informeer voor de aankoop over de regels in uw land. Vermijdt „fokkers“ en organisaties die de dieren als ze nog jonger zijn over de grens willen smokkelen. De leeftijdsgrens is zinvol: een pup vanaf 12 weken kan worden gevaccineerd tegen rabiës – het duurt drie tot vier weken totdat het werkt en betrouwbaar is. Een effectieve vaccinatie tegen rabiës is een vereiste voor het overschrijden van de binnengrenzen van Europa. Een puppy moet altijd zijn huisdierenpaspoort bij zich hebben. Het bevat het chipnummer van de viervoeter en de documentatie van vaccinaties die werden uitgevoerd. Het is voor een legale reis in Europa absoluut noodzakelijk!
Tip: een huisdierverzekering voor honden kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je hond nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je hond volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.
Welkom!
Wanneer alle formaliteiten zijn opgehelderd, kan de viervoeter aan de spannendste reis van zijn leven beginnen! Als je hem bij een fokker op grote afstand koopt, mag je meestal zelf op reis gaan om jouw nieuwe familielid op te halen. Dierenbeschermingorganisaties werken vaak samen met vakantiegangers die op op de terugweg honden van de desbetreffende organisatie meenemen. Zulke honden kunnen op het vliegveld worden opgehaald. Natuurlijk heeft de puppy dan eerst veel rust nodig om aan zijn nieuwe omgeving te wennen, omdat de lange reis over het algemeen vermoeiend is voor hen. Dat geldt ook voor lange autoritten. Ga in elk geval met zijn tweeën, zodat jullie je om beurten over de puppy kunt ontfermen en neem vaak pauze. Het is het beste om hiervoor een eindje van de snelweg weg te rijden en een rustige omgeving op te zoeken – zo kan jouw pup lekker uitrusten zonder lawaai. Geef hem onderweg speelgoed en vergeet ook geen water te geven. Als je langer dan vier uur onderweg bent, moet je hem ook maaltijden geven als de puppy honger krijgt. Blijf kalm en ontspannen aan zijn zijde – voor de pup is het een stressvolle onderneming met veel indrukken. Vooral omdat hij buiten zijn veilige nestje is. Gun hem na aankomst eerst even wat rust in zijn nieuwe thuis.
Wij wensen je onbeperkt plezier met jouw nieuwe familielid!