Katten trucjes aanleren: 10 trucjes voor slimme katten!

kattentruc snack

Kattentraining met snacks

Onze geliefde katten zijn nieuwsgierige ontdekkingsreizigers en doen graag iets samen met hun baasje. Om ervoor te zorgen dat jouw kat niet verandert in een luilak, is het belangrijk om jouw kat geestelijk uit te dagen met verschillende opdrachten. Ook katten die veel buiten zijn, verheugen zich erop om samen met jou verschillende trucjes te beoefenen. In dit artikel lees je alles over katten trucjes aanleren.

Op je plaats, klaar – katten trucjes aanleren!

Je moet de training met jouw kat goed voorbereiden. Routine is vooral belangrijk in het begin, dit houdt in: altijd op dezelfde, rustige locatie trainen. Zonder muziek en achtergrondgeluiden kan jouw kat zich het beste concentreren. Zorg ervoor dat je een lekkere snack klaar hebt liggen waarmee je de training van jouw kat kan stimuleren. Dit kan ook een lekker stukje droogvoer zijn, zodat jouw kat een deel van het dagelijkse voedselrantsoen kan verdienen. Hoewel je kunt trainen met katten van alle leeftijden, zijn zeer jonge katten soms nog niet in staat om zich te concentreren op trucjes.

Training

Een training verloopt meestal makkelijker als de katten ongeveer 1 jaar oud zijn. De basis voor onze oefeningen is de klassieke conditionering: een kat leert bepaald gedrag aan door een positieve stimulans. De meeste katten laten in het dagelijks leven al geconditioneerde processen zien, zoals het openen van de voorraadkast waarin de heerlijke Felix ligt – Zo goed als het eruit ziet! Jouw slimme kat hoort de kastdeur en komt snel een kijkje nemen in afwachting van een lekker hapje. Dit basisprincipe gebruiken wij ook voor katten trucjes.

Katten trucjes aanleren en commando’s introduceren

Voordat we beginnen met verschillende katten trucjes, een paar zaken over de “commando-introductie”: je kunt commando’s aanleren als jouw kat al een truc kan. Als je er tijdens de training er zeker van bent dat jouw kat in de komende paar seconden het gewenste gedrag zal vertonen, geef dan een passend commando. Dit commando kan verbaal zijn – waarbij je altijd dezelfde klemtoon moet gebruiken – of je maakt bijvoorbeeld altijd hetzelfde gebaar met je hand. Oefen tot de kat het gewenste gedrag “op commando” vertoont, maar onthoud: plezier moet altijd centraal staan! Belangrijk: als jouw kat eenmaal goed een commando heeft aangeleerd, beloon dan alleen als het trucje “op commando” wordt uitgevoerd, de beloning blijft achterwege als ze het trucje doet zonder het commando.

Katten trucjes aanleren, geef jouw kat een voorproefje!

Deze “truc” is op het eerste gezicht de minst spectaculaire truc, maar het is wel het fundament voor de verdere training. Want hier combineer je een smakelijke beloning met een geluidje, onze positieve stimulans. Dit geluid kan een clicker zijn of een korte “plop” met je lippen, maar het geluid moet altijd hetzelfde zijn zodat jouw kat het goed kan herkennen. Ga voor je kat zitten en gooi een favoriete lekkernij, bijvoorbeeld een van de vele Felix-kattensnacks, voor de neus van jouw kat. Ze zal waarschijnlijk alles laten vallen in ruil daarvoor! Jouw kat is blij met het culinaire hoogstandje en tegelijkertijd geef je het akoestische signaal met de clicker of met je lippen. Herhaal dit een paar keer totdat de kat het heeft geleerd: “Dit geluid betekent dat ik een beloning heb verdiend!”

Herkenning

Deze conditionering staat altijd aan het begin van iedere training en het is belangrijk dat jouw kat dit herkent. Het is het beste om de oefening een paar dagen achter elkaar te herhalen totdat jouw kat het principe begrijpt. Als je het signaal tijdens de training geeft en jouw kat geeft haar volledige aandacht, dan weet je het zeker: de eerste training is geslaagd – en nu verder

!

Felix Knabber Mix original
Felix Knabber Mix original
  • “Kom hier!”

    Als katteneigenaar weet je het vast wel: jouw kat komt meteen naar je toe als je roept, maar alleen als ze daar zelf zin in hebben of als er een heerlijke maaltijd klaar staat! Maar met wat training kun je het succespercentage drastisch verhogen, tenminste als jouw kat in ” trainingstemming” is. Als ze bijvoorbeeld ligt te slapen op de verwarming, is die kans aanzienlijk kleiner. Op deze manier leer je jouw kat “kom hier!” Ga voor de kat op de vloer zitten en laat haar een heerlijke snack zien, zoals Felix Party Mix.

Als de kat naar je toe komt, zeg je bijvoorbeeld “kom hier!”.  Het belangrijkste is dat er altijd hetzelfde wordt geroepen. Als ze komt, beloon je haar met een heerlijke snack. Herhaal deze stap 10 keer – einde training. Tip: als jouw kat je achtervolgt om zo sneller bij de snack te komen, gooi het dan 2 meter weg, op deze manier creëer je weer wat afstand.

 

De daaropvolgende training kun je gewoon zeggen “kom hier!” en de snack verbergen – als de kat komt, dan geef je de beloning, gebeurt er niets, herhaal dan de vorige stap. Tip: voor de oefening is het niet noodzakelijk om een akoestisch signaal zoals een clicker te gebruiken. Maar het is niet erg als je het wel gebruikt, beloon jouw kat met het versterkend geluid bij elke stap in de goede richting.

  • Zitten en op 2 poten staan

    Pak een brokje, houd deze een beetje boven het hoofd van een kat om een trucje aan te leren. Veel vierpotige vrienden gaan hierdoor leunen op hun achterpoten om van de kleine “traktatie” te kunnen genieten. Stimuleer de kat met de clicker of het bekende signaal als de kat zich in de juiste richting beweeg. Belangrijk: beloon de kat niet als de kat gebruik maakt van zijn klauwen, maar alleen de pogingen waarbij de kat zijn fluwelen poten laat zien. Anders wordt het gebruikelijk voor de kat om zijn klauwen te gebruiken bij deze truc. Puntjes op de i zetten. Als de kat de positie aanhoudt, beloon hem dan met een snack – beloon jouw kat extra als hij deze positie langer vast houdt. Tot slot kun je die positie combineren met een commando bijvoorbeeld “hoog!”.
  • “Zit!”

    Niet alleen honden kunnen “zit!” en “plaats!”. Om je kat te laten zitten hou je een traktatie of een interessant speeltje boven de kop van jouw staande kat. Wanneer de kat zich er bewust van wordt, beweeg je het des betreffende object iets naar achteren. De meeste katten zullen hierdoor automatisch gaan zitten om de “prooi” in de gaten te houden. Beloon dit gedrag onmiddellijk met een lekkere snack en het desbetreffende geluid. Een andere manier om “zit!” aan te leren is door de kat te belonen met het geluid en een snack als de kat per ongeluk gaat zitten. Onthoud goed: dit heeft alleen zin als je de kat direct na het zitten beloont en niet als je eerst nog naar de keuken moet rennen voor een beloning.
Felix Crispies
Felix Crispies

Dus of je hebt de beloning altijd bij de hand of je maakt gebruik van bepaalde situaties waarbij je zeker weet dat jouw kat gaat zitten. Deze laatste methode wordt “capturing” genoemd – het verhoogt het gewenste dagelijkse gedrag op een positieve manier. “Zit!” is een goede uitgangspositie voor andere trucjes.

  • Katten trucjes aanleren: poot geven

Een van de populairste trucjes is natuurlijk “poot!”. Maar hoe maken we dit leuk voor katten? Allereest kun je jouw kat het beste laten zitten. Als ze zit, leg je je hand plat op de grond en beloon elke interesse in de hand met het signaal en een snack. Bij de volgende stap gaan we bij snuffelen een stapje verder. Nu moet jouw kat je een poot geven voordat ze een traktatie krijgt. Leg je hand weer plat voor de kat neer. Als ze nu geen beloning krijgt, moet ze experimenteren en vroeg of laat jouw hand aanraken met de poot. Op dat moment geef je met het signaal een beloning. Wacht daarna 2 of 3 seconden tot je “pootje geven” zegt en til tenslotte je hand langzaam op. Als je slimmerik dit onder de knie heeft, kun je nog een commando toevoegen.

kat geeft poot © zsv3207 / stock.adobe.com
Een kat geeft een poot.
  • Katten trucjes aanleren: high five

Voor de beroemde “high five!” moet je kat al kunnen “zitten” en “pootje geven”. Als jouw kat dit kan dan is het slechts een paar stappen naar de langverwachte “high five”: beweeg jouw hand steeds meer naar boven terwijl je “poot!” roept en draai hem langzaam naar de “high five” positie. Beloon jouw kat stap voor stap met een signaal en snack. Merk je dat jouw kat geïrriteerd is, doe dan een stapje terug en ga verder met het commando “poot!” en werk langzaam weer richting “high five”. Als jouw kat de truc onder de knie heeft kun je het commando toevoegen of alleen je hand uitsteken als gebaar.

  • “Plaats!”

Er zijn verschillende manieren om jouw kat “plaats” aan te leren. Je kunt bijvoorbeeld een snack langzaam op de grond leggen en deze vasthouden. Je kat zal waarschijnlijk op een gegeven moment voor de hand gaan liggen. Geef de traktatie bij het eerste teken van liggen en probeer de kat steeds verder in deze positie te krijgen. Stimuleer het gewenste gedrag met het gebruikelijke geluidssignaal. Zodra jouw kat heeft begrepen wat er verwacht wordt, kun je een commando gebruiken: het gebaar met de hand die naar beneden wordt geleid is hier bijzonder geschikt. Je kunt ook gebruik maken van “capturing” (zie “zit!”) voor het commando “plaats!” – bijvoorbeeld als je weet dat jouw kat bij je komt liggen tijdens een bankavond voor de televisie.

Felix Mini Filet
Felix Mini Filet
  • Omrollen

Het uitgangspunt van deze truc is “plaats!”. Als jouw kat voor je ligt, beweeg dan een hand langzaam over haar heen zodat ze een zijwaartse draai op haar rug moet maken om de hand te kunnen volgen. De uitvoerende hand heeft geen snack, maar je beloont de kat met elke beweging in de juist richting met een kleine snack een het gebruikelijk signaal. Je blijft dit doen totdat de kat een complete rol maakt. Tip: oefen de rol altijd dezelfde kant op! Als je wilt dat jouw kat beide kanten kan oprollen, zal je beide kanten apart moeten trainen. Dit kan in het begin voor verwarring zorgen bij de kat. Als jouw kat de truc goed uitvoert, kun je een commando toevoegen of je laat het bij de hand die over de kat wordt gehouden.

  • Springen

Als de kat voor je staat, pak dan een hoepel of een fietsband en lok jouw kat door het object met een traktatie. Wees geduldig als jouw kat in het begin nog een beetje sceptisch is. Als de kat gemakkelijk door het object stapt, verhoog dan de afstand tot de grond langzaam zodat jouw kat beetje bij beetje moet gaan springen om te band te passeren. Als de kat eronderdoor loopt, doe dan een stapje terug. Let op: hou de band zo hoog dat jouw kat enige zichtbare inspanning moet leveren om er doorheen te springen en zorg ervoor dat jouw kat voldoende grip heeft op de vloer. Tip: als variatie kun je de hoepel of fietsband vervangen met jouw arm. Als jouw kat deze truc ook door heeft, kun je het bij het gebaar laten – hoepel, fietsband of arm – of een commando zoals “spring!” of “hop!”.

  • Slalom

Katten trucjes aanleren vereist het nodige geduld. We zijn nu bij het laatste katten trucje aangekomen. Bij slalomlopen is naast een nauwe band tussen mens en kat enige coördinatie van beide kanten nodig. Het is de bedoeling dat de kat tussen de benen van het baasje loopt. Net zoals bij het springen door de hoepel kun je de kat stap voor stap met een smakelijke traktatie de gewenste richting op lokken, door jouw gespreide benen. De kat moet altijd aan de zijkant van het achterste staande been beginnen. De slalom ziet er bijzonder elegant uit als beide vloeiend bewegen. Oefen de slalom eerst langzaam en wees heel geduldig. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je niet per ongeluk op de poten van jouw kat stapt. Loop dus heel voorzichtig naar voren tijdens de oefening.

Felix KnabberMix
Felix KnabberMix

Wil je katten trucjes aanleren? Hier nog wat handige tips!

  1. Plezier staat altijd op de voorgrond bij elke training met jouw kat.
  2. Het is het beste om dagelijks of om de dag een paar minuten te oefenen.
  3. Je kunt ook een vast aantal snacks per training gebruiken – bijvoorbeeld 10 Felix-hapjes.
  4. Onthoud altijd: timing is cruciaal, beloon wenselijk gedrag onmiddellijk! Sluit de oefeningen altijd af met een gevoel van voldoening voor de kat, zelfs als dat betekent dat je weer een stapje terug moet doen.
  5. Als jouw kat tijdens een oefening haar vacht likt, moet je ook een stapje terug doen. Dergelijke en soortgelijke handelingen geven aan dat jouw kat niet weet wat er nu van hem verwacht wordt.
  6. Herhaal de bekende trucjes regelmatig, zodat jouw kat ze niet meer vergeet.

De geleerde katten trucjes kunnen ook in het dagelijks leven worden gebruikt bijvoorbeeld als jouw kat hongerig zit te wachten op zijn heerlijke maaltijd? Laat de kat dan eerst een trucje doen voordat de maaltijd wordt geserveerd.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?

12 min

Mijn kat miauwt ’s nachts: waarom en wat kan ik eraan doen?

Als je kat in de nacht miauwt, kan dat al snel tot slapeloze nachten leiden. Bijna ieder kattenbaasje heeft dit vast wel eens meegemaakt. Maar wat kan je doen als je kat je met haar continue gemiauw wakker houdt? In dit artikel leggen we uit waarom veel katten met name 's nachts miauwen en wat je ertegen kunt doen.