Winkelwagen

Kattenbakvulling keuzehulp

Keuzehulp Kattenbakvulling

Een kat heeft een kattenbak nodig, heb je er al één gekozen? Dan kom je bij het volgende dilemma: welke kattenbakvulling kies je? Elke kat heeft zijn of haar eigen voorkeur. Daarnaast moet de kattenbakvulling ook voor jou praktisch zijn. Geeft het niet teveel stof en is het eenvoudig schoon te maken? Dit zijn slechts een aantal vragen die op kunnen komen bij het kiezen van de juiste kattenbakvulling.

Om je hier een handje bij te helpen geven we je op deze pagina een aantal tips zodat je weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van kattenbakvulling.

Soorten kattenbakvulling

Soorten Kattenbakvulling

Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling. Omdat er zoveel opties zijn geven we hieronder per soort een korte uitleg:

  • Klonterend: deze kattenbakvulling bestaat meestal uit betoniet (klei) dat versmelt als het in contact komt met vloeistof. Hierdoor ontstaan kleine klontjes die gemakkelijk uit de bak geschept kunnen worden. Daarnaast absorbeert het ook vieze geurtjes en het is erg zuinig in gebruik. Let op: deze kattenbakvulling niet gebruiken voor kittens. Ze kunnen er namelijk van gaan eten. Populaire merken die klontvormende kattenbakvulling aanbieden zijn Cat's Best, Biokat's en Tigerino. Klik hier voor alle klonterende kattenbakvullingen

Voordelen van klonterende kattenbakvulling:

✔ Zacht voor de pootje     ✔ Bindt vloeistoffen snel

✔ Weinig stof     ✔ Makkelijk in gebruik

✔ Absorbeert geurtjes     ✔ Milieuvriendelijk


Voordelen van niet klonterende kattenbakvulling:

✔ Schudden om te verversen     ✔ Absorbeert vloeistoffen snel

✔ Niet klonterend      ✔ Weinig geurtjes

✔ Niet scheppen


Voordelen van silicaat kattenbakvulling:

✔ Absorbeert vloeistoffen snel     ✔ Langdurige bescherming tegen geurtjes

✔ Niet klonterend     ✔ Schudden om te verversen

✔ Niet scheppen


  • Plantaardig: een plantaardige kattenbakvulling is 100% biologisch afbreekbaar en dus goed voor het milieu. Materialen die voor deze plantaardige kattenbakvullingen worden gebruikt zijn stro, hout en papier. De kattenbakvulling is eenvoudig weg te gooien en veroorzaakt weinig stof. Bekende merken die een plantaardig kattenbakvulling aanbieden zijn Greenwoods en Cat's Best. Klik hier voor alle plantaardige kattenbakvullingen

Voordelen van plantaardige kattenbakvulling:

✔ Klontvormend     ✔ Absorbeert vloeistoffen snel

✔ 100% biologisch afbreekbaar     ✔ Weinig stof

✔ Weinig geurtjes



Waar moet je op letten

Waar moet je op letten

De keuze van de kattenbakvulling die je kiest is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan: hoe intensief wordt de bak gebruikt of waar staat de kattenbak? Hieronder hebben wij enkele punten opgesomd waar je op kunt letten bij het aanschaffen van de juiste kattenbakvulling.

  • Wordt de kattenbak intensief gebruikt?: Binnenkatten gebruiken de kattenbak vaker dan katten die vaak naar buiten gaan. Dit is een belangrijk punt om mee te nemen in je besluit. Indien je kat een binnenkat is raden wij een klontvormende kattenbakvulling aan. Klontvormende kattenbakvulling is zuinig in gebruik omdat je de klonten met een schepje kunt verwijderen.
  • Waar staat de kattenbak?: Staat de kattenbak op een plaats waar je zeker geen nare geurtjes wilt hebben? Zorg er dan voor dat je een goed absorberende kattenbakvulling kiest. Denk hierbij aan Cat's Best Öko Plus of Tigerino Canada.

  • Stofvrije kattenbakvulling: Sommige kattenbakvullingen zijn erg stoffig. Dit veroorzaakt grijze kattenpootjes op de vloer. Een voorbeeld van een kattenbakvulling dat vrijwel stofvrij is is Biokat's Micro en PeeWee houtkorrels.

  • Wat voor kattenbak heb je?: Sommige unieke kattenbakken vragen om een specifieke kattenbakvulling. Bij bijv. PeeWee kattenbakken raden wij aan om de houtkorrels van PeeWee aan. Met deze kattenbakvulling blijven kattenpoten schoon en fris en het huis stofvrij.
 
  • Kittens: vooral in de eerste 8 weken van het leven van een kitten is het belangrijk om de juiste kattenbakvulling te kiezen. Net als baby's hebben kittens de neiging om alles in hun mond te stoppen. Daarom is het erg belangrijk om een niet klonterende kattenbakvulling te kiezen. De klontjes die ontstaan bij een klonterende kattenbakvulling kunnen ze in hun mond doen. Daarnaast is het goed om voor een fijne korrel te kiezen zodat het niet te hard is voor de pootjes.

Hoe vaak schoonmaken

Kattenbakvulling - Hoe vaak schoonmaken

Een goede hygiene is belangrijk, ook bij een kattenbak. Daarom is het belangrijk om dagelijks de kattendrollen uit de kattenbak te scheppen er ervoor te zorgen dat de korrels die urine hebben opgezogen uit de kattenbak worden gehaald. Daarnaast zal de kattenbak 1 à 2 keer per week helemaal moeten worden schoongemaakt. De kattenbakvulling die in de kattenbak zit moet worden verwijderd en de bak moeten goed worden schoongemaakt (met een sopje). Voor handige schepjes en matten klik hier.

Weggooien van de kattenbakvulling

Weggooien van de kattenbakvulling

Ondanks dat er op de verpakking van een aantal kattenbakvullingen staat dat het bij het GFT mag worden gegooid adviseert Milieu Centraal om dit niet te doen, omdat uitwerpselen niet composteerbaar zijn. Gooi het dus gewoon bij het rest afval. Daarnaast wordt ook afgeraden om de kattenbakvulling door de wc te spoelen. De vulling kan verstoppingen veroorzaken en bovendien veroorzaakt de vulling onnodige watervervuiling.

Checklist voor het aanschaffen van kattenbakvulling

De bovenstaande informatie geeft je een start bij de keuze voor het aanschaffen van de juiste kattenbakvulling. Om het nog een keer op een rijtje te zetten hebben we onderstaande checklist gemaakt. Deze checklist geeft je een goed overzicht van waar je op moet letten bij je keuze.

  • Soorten kattenbakvulling: bepaal welke soort kattenbakvulling je wilt hebben. Vind je het bijv. belangrijk om geen geurtjes of weinig stof te hebben?
  • Waar moet je op letten: let op punten als: waar staat de kattenbak? Of wordt de kattenbak intensief gebruikt?
  • Hoe vaak schoonmaken: wil je de kattenbak vaak schoonmaken? Niet elke kattenbakvulling moet je even vaak schoonmaken.
  • Weggooien van de kattenbakvulling: zorg ervoor dat je de kattenbakvulling bij het juiste afval gooit.